Cum să reconstruiești încrederea într-o relație când aceasta a fost pierdută…

Femeie amenință cu arma

Ambii parteneri trebuie să fie dispuși și pregătiți să lucreze împreună după ce a existat o încălcare semnificativă a încrederii.

Imaginează-ți că ești într-o relație exclusivă. Partenerul tău iese cu prietenii săi și nu îți faci griji că te înșală. Primește mesaje de la persoane atractive, dar nu-ți faci griji.

Împărtășești un secret cu el/ea și știi că nu va spune nimănui. Gândeste-te la asta. Fără încredere între parteneri, fiecare moment ar deveni stresant și plin de incertitudine.

Ce este încrederea?

În relații, încrederea este credința pe care o ai că partenerul(a) tău va rămâne fidel. Te poți baza pe el/ea, și te face să te simți în siguranță și confortabil în orice situație. Prin urmare, încrederea este unul dintre cele mai importante lucruri de care avem nevoie într-o relație. Dacă nu avem încredere, chiar nu avem nimic.

De multe ori, credem că încrederea „merge mână în mână” cu infidelitatea. Cu toate acestea, încrederea poate fi ruptă în multe feluri: spune că ia copiii de la școală la timp, minte din diverse motive, nu se ține de cuvânt cu privire la plata la timp a facturilor și multe altele. Nu întotdeauna lucrurile „mari” pot rupe încrederea, dar poate fi o acumulare de lucruri mici, în timp.

Lucrul interesant despre încredere, este că merge în ambele sensuri. Pentru a avea încredere deplină în partenerul tău, trebuie să fii și tu de încredere. Încrederea este reciprocă. Încrederea nu poate fi cerută.

Semne de lipsă de încredere într-o relație:

– Presupui ce este mai rău despre cealaltă persoană;
– Aveți așteptări nerealiste unul de la celălalt;
– Ai nevoie de control;
– Neiertarea micilor greșeli;

– Incapacitatea de a menține un contact vizual suficient unul cu celălalt;
– Vă simțiți inconfortabil sau stresați unul în jurul celuilalt;
– Lipsa intimității emoționale sau fizice;
– Reticența de a împărtăși, unul cu celălalt, locul în care vă aflați;

– Lipsa de transparență în ceea ce privește obiceiurile de cheltuieli;
– Lipsa de comunicare sau comunicare la nivel de suprafață;
– Lipsa ascultării active;
– Nedorința de a cere scuze sau de a accepta scuzele celuilalt;

– Reticența de a recunoaște greșelile;
– Incoerență între cuvinte și acțiuni;
– Nicio dorință de a rezolva conflictele;
– Promisiuni încălcate.

Cum să restabilim încrederea în relația noastră

Relația ta, mai poate funcționa dacă ți-ai pierdut încrederea în partenerul tău? Concluzia este că, construirea încrederii este un proces în două sensuri. Ambii parteneri trebuie să fie dispuși și pregătiți să lucreze împreună după ce a existat o încălcare semnificativă a încrederii în relație.

Dacă un partener nu este pregătit să se schimbe și să ofere ceva mai bun, șansele ca relația să supraviețuiască sunt mici. Dacă ești dispus să faci modificările necesare, atunci să discutăm despre cum să faci acest lucru, din ambele poziții (vinovat – nevinovat).

Dacă vina este în principal a ta.

Realizează că ai făcut o greșeală și recunoaște-o. Nu căuta scuze pentru acțiunile tale. Fii sincer cu tine și cu partenerul tău în legătură cu ruptura din relația ta.

Ajută la difuzarea nesiguranțelor partenerului tău. În zona în care ai greșit, va trebui să fii foarte atent să-i arăți partenerului tău că faci progrese. De exemplu, dacă l-ai înșelat în timp ce partenerul tău credea că ești la sală, după muncă, el se va teme că ai putea minți în săptămânile și lunile viitoare.

În drum spre casă, poate fi necesar să-ți suni partenerul și să-l anunți unde te afli, pentru a-l ajuta să se simtă mai în siguranță. Dacă vei întârzia să mergi acasă, cel mai bine este să îl anunțați din timp. În acest caz, nu este vorba despre control, ci despre respect.

Acceptă că acest drum poate fi lung. Restabilirea încrederii, poate fi unul dintre cele mai grele (și consumatoare de timp) lucruri pe care le vei face vreodată într-o relație. Nu se va întâmpla peste noapte. Amintește-ți să perseverezi și să continui să lucrezi pentru a-ți atinge obiectivul de a restabili încrederea partenerului tău, chiar și atunci când nu ai chef.

Dacă tu ești persoana care a fost rănită.

Ca persoană trădată, trebuie să îți înțelegi sentimentele. Nu nega sau respinge durerea ta. Apoi, este important să răspunzi la următoarea întrebare: „Ce vreau de la această relație, să meargă mai departe?”

Iertăm, dar nu uităm. Dacă intenționezi să rămâi în această relație și să o faci să funcționeze, iertarea este un pas necesar. Da, partenerul tău te-a rănit și acum, probabil, că nu vezi cum vei trece vreodată peste asta. Dar dacă alegi să rămâi, trebuie să lași greșeala în urmă și să lucrezi spre reconciliere. Nu va fi ușor sau peste noapte, dar este necesar.

Să știi că, nu trebuie să cunoști toate detaliile.

Contrar credinței populare, cunoașterea tuturor detaliilor despre motivul pentru care partenerul tău te-a înșelat, nu ajută în procesul de vindecare. Nu trebuie să știi fiecare detaliu și de ce a ales să mintă. Din păcate, chiar dacă ți-ar spune adevărul, nu ar fi niciodată de ajuns.

Nu te învinovăți. Nu întotdeauna este vorba despre tine. Nu ți-ai forțat sau împins partenerul să facă ceva. Oamenii dețin controlul asupra propriilor acțiuni. De 9 ori din 10, greșeala a fost mai mult legată de partener decât de tine. Traumele nerezolvate, tipul de atașament, creșterea, dificultățile de caracter și așa mai departe, sunt lucruri pe care trebuie să le iei în considerare.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook