Știința confirmă: ținuta ta îți poate ridica starea de spirit

Femeie în fața oglinzii

#dopaminedressing (îmbrăcaminte cu dopamină) este cea mai recentă tendință adoptată pe Instagram și TikTok. Și, dacă poate nu știi exact cum să o definești, dacă ai simțit un aer de încredere purtând ținuta ta preferată, ești pe drumul cel bun.

Pansamentul cu dopamină este, în esență, despre sentimentul de euforie pe care îl simți atunci când poți haine și accesorii care îți ridică moralul.

Într-o mare explozie de știri neplăcute, este logic să căutăm momente mici, care să ne oferă bucurie. Fie că este vorba despre plimbarea zilnică, de ritualul cafelei de dimineață sau de purtarea unei ținute care te face să te simți fantastic.

Pansament cu dopamină: Cu puterea dopaminei

Dopamina, cunoscută ca și „hormonul fericirii”, întărește comportamentele care ne fac să ne simțim bine, conform Clinicii Cleveland. Cercetările arată că activități precum meditația, mângâierea animalului nostru preferat și ascultarea muzicii noastre preferate pot elibera dopamină.

Raționamentul din spatele „îmbrăcămintei cu dopamină” este că, purtarea hainelor pe care le iubești îți va stimula starea de spirit. „Ceea ce purtăm, ne afectează imaginea și ceea ce gândim despre noi înșine”, spune profesorul de psihologie Matt Johnson pentru SELF.

De fapt, o ținută grozavă, poate declanșa o buclă de feedback pozitiv. Dacă, de exemplu, te simți încrezător că albastrul este culoarea care ți se potrivește și primești complimente atunci când îl porți, răspunsul tău la dopamină poate semnala că ți se întâmplă lucruri bune de fiecare dată când porți albastru.

Cu o căutare rapidă a hashtag-ului #DopamineDressing pe Instagram, veți descoperi că mulți optează adesea pentru culori și modele îndrăznețe. Aceasta poate fi o modalitate bună de a începe să urmați această tendință.

Cu toate acestea, cheia este să porți orice te face să te simți grozav. De asemenea, este de remarcat faptul că, nu trebuie să cheltuiți bani pe haine noi. Pur și simplu poți face cumpărături din dulapul tău, combinând piesele pe care le ai deja în moduri noi, neașteptate.

Pansamentul cu dopamină în acțiune

1. Observați cum vă fac să vă simțiți anumite piese din garderoba voastră

Să fim cinstiti, multe femei cad pradă achizițiilor impulsive și ajung să aibă cu un dulap plin cu piese vestimentare care nu prea le plac. Încercați să țineți ceva de genul „jurnal de ținute”, pentru a vă ajuta să identificați hainele și accesoriile pe care le iubiți cu adevărat.

2. Alege culorile care te entuziasmează

Dacă nu știi de unde să începi, gândește-te la culorile care te atrag cel mai mult.

3. Experimentează texturi diferite

Purtarea tricoului tău preferat din bumbac a devenit un favorit dintr-un motiv. Efectele tactile ale texturii hainelor ne pot oferi un sentiment aparte. De exemplu, țesăturile moi te pot face să te simți mai confortabil, în timp ce mătasea te poate face să te simți mai senzuală. Încearcă haine din diferite materiale și observă cum te simți când le porți.

4. Nu subestima accesoriile și lenjeria intimă

Potrivit științei, felul în care ne îmbrăcăm echilibrează, de obicei, două forțe concurente: dorința de a ne încadra într-un grup social și nevoia de a ne recunoaște identitatea individuală ca persoană. Acest act de echilibru, poate fi ușurat prin alegerea accesoriilor și a lenjeriei intime care te reprezintă cel mai bine.

5. Experimentează stilul tău

Scopul „îmbrăcămintei cu dopamină”, nu este să te îmbraci ca un influencer de modă. Experimentează stiluri diferite, acolo unde te simți confortabil. Cu toate acestea, poate a venit momentul ca acea rochie maxi la care te uitai de mult timp, să intre în coșul tău de cumpărături. Nu știi niciodată ce ar putea funcționa pentru tine dacă nu încerci!

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook