Alegerile noastre dezvăluie care ne sunt valorile…

Alegerile noastre dezvăluie care ne sunt valorile...

Alegerile unei persoane dezvăluie care sunt valorile acesteia.

Cu toții am dori să-i credem pe ceilalți atunci când ne spun cât de sinceri, iubitori și devotați sunt.

Ne putem simți chiar puțin vinovați, pentru că ne îndoim de ceea ce spun alții despre ei, mai ales atunci când vine vorba despre prieteni apropiați sau despre familie. Dar experiența ne-a învățat că nu îi putem lua întotdeauna pe ceilalți la valoarea nominală.

Indiferent de relația noastră cu cineva, unele caracteristici de bază sunt foarte importante. Onestitatea este de obicei pe primul loc pe listă. Fie că ne dorim un partener sau pe cineva care să ne țină de mână, vrem să știm că acea persoană este ceea ce vedem și că nu ascunde nimic. (…)

Onestitate neclintită

Este surprinzător cât de des cineva care pretinde a fi cinstit și sincer (ceea ce s-ar putea chiar să se creadă că este), arată o oarecare „elasticitate” în onestitatea cu care se comportă zilnic. Este ușor de observat o lipsă de onestitate de bază dacă cineva ține ochii și urechile deschise.

Sună insistent când vrea să meargă la cumpărături sau să-și prelungească weekend-ul? Exagerează faptele când încearcă să convingă de ceva? Recunoaște că a întârziat pentru că nu și-a planificat cum trebuie treburile sau spune o mică minciună, cum ar fi că era trafic, că i s-a stricat mașina sau că a fost răpit de extratereștri?

Inventează scenarii pentru a-i impresiona pe ceilalți cu abilitățile sale? Când casiera de la un magazin îi dă din greșeală mai mult rest, îi atrage atenția ca a greșit?(…)

Așa cum toți ne dorim ca ceilalți să creadă în sinceritatea noastră, tot așa vrem și noi să credem în sinceritatea altora. Dar de ce să ne gândim că cineva care îi minte pe alții, când îi convine sau îl interesează, nu ne va face la fel?

Adevărata onestitate, ca și alte trăsături de personalitate, se caracterizează prin consistență.

Când cineva nu este sincer cu noi, va face tot posibilul să ne ascundă asta. În mod surprinzător însă, de multe ori nu se deranjează să ne ascundă lipsa de onestitate pe care o arată față de ceilalți! De parcă necinstea nu contează dacă este îndreptată undeva – și nu către noi.

Nu trebuie să fim suficient de naivi încât să credem că suntem atât de speciali încât nimeni nu s-ar gândi să ne mintă. Trebuie să luăm în considerare că fiecare om este la fel de cinstit cu noi ca și cu ceilalți. (…)

După părerea mea, alegerile unei persoane au, în mod normal, mai multă greutate decât convingerile sale. Dacă alegerile lui nu se potrivesc cu valorile sale declarate, ajung la concluzia că adevăratele sale valori sunt relevate de alegerile sale.

Alegerile dezvăluie care sunt valorile unei persoane. Cuvintele dezvăluie ceea ce vrea să credem că este – sau ar dori să fie – valorile ei. (Extras din Reading People, de Joe-Ellan Dimitrius, Ph. D. și Mark Mazzarella)

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook