Psihologul explică: Unde se îmbolnăvește corpul când doare sufletul…

Femeie tristă AI

Definiția bolilor psihosomatice datează de mii de ani, dacă ne amintim de Hipocrate care spunea că fiecare boală începe mai întâi în suflet și apoi se termină în corp.

Cu toate acestea, știința modernă separă psihosomatica în două categorii, așa cum a afirmat psihologul – psihoterapeut Phaedra Logothetis la FM Agency.

„Sunt niște psihosomatice care sunt inexplicabile medical, dacă ai în vedere că o treime din persoanele care merg la medic, pleacă fără diagnostic. Dar există și tipul de psihosomatic, reprezentat prin diverse boli diagnosticate, pentru care cercetările au stabilit că acestea sunt legate de stres și alte afecțiuni împovărate mental.”

Prin urmare, suportul psihologic este extrem de important, subliniază doamna Logothetis, citând și cercetări de la Universitatea din Southampton, conform cărora trei sferturi dintre pacienții cu intestin iritabil, care au primit ajutor psihologic, pe lângă medicamente, au avut o reducere impresionantă a simptomelor.

Se pare că gândurile pozitive, exprimarea sănătoasă a emoțiilor și conexiunea cu alte persoane, ne pot împiedica să dezvoltăm problemele mentale și să trăim o viață echilibrată și fericită.

Dar cum se exprimă durerea sufletească în corp și care sunt punctele în care se reflectă durerea mentală?

Doamna Logothetis spune: „Oamenii care sunt prea stricți cu ei înșiși și perfecționiștii au, de obicei, dureri de cap. Problemele de stomac sau problemele intestinale sunt de obicei asociate cu frica, nesiguranța și lipsa de încredere în sine.

Durerea lombară este asociată cu preocupări financiare sau cu lipsa de sprijin din partea altor persoane. Problemele medicale la nivelul spatelui apar de obicei la oamenii care au multe poveri în viața lor, multe responsabilități, multe obligații. Oamenii care nu sunt flexibili, sunt rigizi și destul de mândri, au de obicei probleme la genunchi.

Cine sunt cei mai vulnerabili?

Deși majoritatea consideră că cei mai vulnerabili sunt cei mai sensibili, știința are o altă părere: „Cei mai vulnerabili sunt cei care sunt cei mai predispuși să-și gestioneze problemele vieții cu prea mult stres. Ceea ce nu este doar despre muncă sau finanțe.

Stresul este un factor care ne dă tensiune. De exemplu, atunci când există o furie persistentă, când cineva retrăiește trecutul sau când îi este greu să spună “nu” și să acumuleze multe resentimente și plângeri. Chiar și atunci când cineva se sacrifică pentru alții și își lasă deoparte propriile nevoi”, punctează psihologul – psihoterapeut.

Stresul provoacă inflamație care este responsabilă de boală.

La întrebarea despre cum funcționează stresul ca mecanism, care este legat sau responsabil de boli, doamna Logothetis răspunde: „Când se creează stres, se eliberează cortizol, ceea ce nu este neapărat rău, deoarece “trezește” organismul și, uneori, poate să fie nevoie de acest lucru.

Cu toate acestea, producția prelungită de cortizol creează mai multe citokine, care sunt proteine ​​care reglează aspectele legate de imunitate ale funcției celulare. Acest lucru creează inflamații, care sunt “importante” pentru apariția bolilor.”

Stresul: durata este dăunătoare, nu intensitatea.

Bolile cronice si bolile autoimune sunt complet legate de stres iar intensitatea nu este la fel de importanta precum durata, subliniaza doamna Logothetis.

„Dacă avem un stres intens timp de o lună, nu înseamnă că ne va provoca o problemă în organism. Dar dacă avem un stres mai ușor timp de trei ani, șansele ca acesta să provoace o problemă în organism sunt foarte mari.”

Singurătatea și mânia sunt “ajutoare” în psihosomatic și nu numai.

Lucrul dominant în viața noastră sunt gândurile, care creează o furtună biochimică uriașă, subliniază doamna Logothetis și adaugă: „Fiecare gând rău creează o schimbare chimică specifică în corpul nostru. O mulțime de gânduri rele creează o altă chimie în organism, care afectează imunitatea.”

Potrivit psihologului, este, de asemenea, foarte important să nu fim singuri și să avem mereu persoane aproape de noi, întrucât s-a demonstrat în cercetări că un eveniment stresant combinat cu singurătatea crește de nouă ori șansele de apariție a unei tumori.

„De asemenea, este foarte important să ne exprimăm emoțiile într-un mod sănătos, în special furia, care este una dintre cele mai dificile și toxice emoții”, subliniază ea.

În orice caz, Hipocrate pare să fie mereu aici, din moment ce el este primul dintre cei care au spus că înainte de a se decide ce tratament să se urmeze pentru trup, trebuie să fie tratat mai întâi sufletul.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook