10 lucruri de care ar trebui să nu-ți mai pese…

10 lucruri de care ar trebui să nu-ți mai pese...

Fiecare zi este un nou început. Dar, în viață, uneori trebuie să oprești unele lucruri înainte de a putea începe altceva. Deci, începând de astăzi:

1. Nu-ți mai pasă de ceea ce cred toți ceilalți.

De ceea ce cred sau spun alții despre tine, nu ar trebui să-ți mai pese. Cel puțin pentru majoritatea dintre ei. Când erai student(ă), opiniile colegilor tăi ți-au influențat deciziile.

Și au fost momente când ți-au modelat opiniile și obiectivele. De-a lungul anilor, majoritatea acelor oameni pentru ale căror păreri ți-ai făcut atâtea griji, nici măcar nu mai fac parte din viața ta.

Cu câteva excepții, de exemplu: atunci când încerci să faci o primă impresie bună (interviu de angajare, prima aniversare, etc.), în rest nu lăsa opiniile altora să îți stea în cale. Ceea ce cred și spun alții despre tine nu este cel mai important lucru. Ceea ce contează este felul cum te simți tu cu tine.

2. Nu-ți mai pasă dacă ești “decent(ă)”.

Toată lumea are un mic “paznic” în cap. El este mereu acolo și te privește. S-a născut și a crescut împreună cu familia ta, prietenii tăi, asociații tăi și societatea în general, iar singurul său scop este să te țină “în rând” cu lumea.

La un moment dat, începi să consideri că părerea lui despre ceea ce este acceptabil sau nu, este adevărul absolut. Dar opiniile lui nu sunt identice cu singurul adevăr; sunt doar opinii. Nu-l lăsa să te cenzureze. Descoperă propriul tău adevăr.

3. Nu îți mai face griji pentru a găsi o cale sigură.

Nu există o modalitate ideală și corectă pentru majoritatea lucrurilor, nici măcar pentru cum să te îmbraci sau cum să-ți faci părul. Fii tu însuți, în singurul mod în care doar tu știi. Încercând să arăți ca altcineva, îți pierzi propria frumusețe.

4. Nu-ți mai pasă de ceea ce vor ceilalți pentru tine.

Chiar înainte de a începe “călătoria” pentru a-ți atinge scopul, oamenii din jurul tău, chiar și cei care te iubesc, sunt foarte probabil predispuși să-ți dea sfaturi greșite. Nu o fac pentru că au intenții rele, pentru că ei nu înțeleg ceea ce îți dorești, care sunt visurile și obiectivele tale în viață.

Așa că, ei cred că te protejează de posibilitatea eșecului, dar ceea ce reușesc este să te îndepărteze de posibilitatea de a-ți realiza visurile.

După cum spunea Steve Jobs: „Nu ai mult timp, nu-l pierde trăind viețile altora. Nu te lăsa prins de dogme care spun să trăiești după ceea ce cred alții. Nu lăsa părerea altora să-ți înece vocea interioară. Și cel mai important, ai curajul să-ți asculți inima și intuiția. Într-un fel ciudat, ele știu ce vrei cu adevărat să fii. Orice altceva este secundar.”

5. Încetează să-ți mai pese de granițele pe care ceilalți le stabilesc.

Indiferent cât de multe progrese ai făcut, vor exista întotdeauna oameni care insistă că ceea ce încerci să obții este imposibil. Sau ei, ar putea argumenta că ideea sau scopul tău nu are nicio semnificație și interes. Când întâlnești astfel de oameni, nu încerca să ai o conversație cu ei. În schimb, uită-i. Îți vei pierde timpul și energia.

Încearcă orice vrei să obții. Urmează-ți intuiția. Nu-i lăsa pe alții să pună o cușcă în jurul tău. Și cu siguranță nu-l asculta pe “paznicul” despre care s-a vorbit înainte. Ori de câte ori cineva te dezamăgește și îți spune că nu poți realiza ceva, știi că vorbește prin prisma propriilor forțe și limitări. Ignoră și mergi mai departe.

6. Nu-ți mai pasă de ceea ce au ceilalți.

Când te surprinzi comparându-te cu un coleg, vecin, prieten sau cineva celebru, încetează. Realizează că ești diferit(ă), cu capacități diferite pe care probabil că alți oameni nu le au. Fă-ți timp pentru a reflecta asupra abilităților pe care le ai și arată recunoștință pentru lucrurile bune care se întâmplă în viața ta.

Problema cu majoritatea oamenilor este că ei cred că vor fi fericiți atunci când vor obține un anumit nivel de viață. Standardul pe care îl vedem la alții, șeful nostru, la un prieten al unui prieten, etc. Din păcate, când ajungi acolo unde sunt ei, te vei trezi că îți dorești un standard de viață și mai bun.

Apreciază ceea ce ai acum. Încearcă să te compari cu cei care au mai puțin, cu cei care se confruntă cu situații proaste și cu cei care se luptă să supraviețuiască. Poate că acest lucru îți va deschide ochii asupra acelor lucruri pentru care ar trebui să arăți recunoștință.

7. Nu mai căuta situația ideală.

Perfectul este dușmanul binelui. Mulți dintre noi suntem perfecționiști, iar acesta nu este neapărat un lucru rău. Am pus ștacheta prea sus pentru noi înșine și “înotăm” în adâncuri.

Pasiunea noastră pentru perfecțiune ne face să urmărim mereu ceva mai bun și nu ne oprim niciodată, nu ne aplecăm niciodată. Această dedicare pentru perfecțiune ne ajută, fără îndoială, să obținem rezultate, însă doar atâta timp cât nu ne lăsăm duși de val.

Dar ce se întâmplă când ne lăsăm duși de perfecționism? Când nu reușim să atingem obiectivele înalte pe care ni le-am propus, descurajarea și nemulțumirea domnesc în noi, ceea ce ne împiedică să acceptăm noi provocări sau chiar să terminăm ceea ce am început. În cele din urmă, obținem doar întârzieri mari, suprasolicitare și stres.

Amintește-ți că lumea reală nu îi răsplătește pe perfecționiști. Recompensează oamenii care reușesc să termine munca pe care au întreprins-o. Aproape de cele mai multe ori, modalitatea sigură de a face o treabă este să nu urmărești perfecțiunea.

8. Nu mai încerca să fii întotdeauna cel/cea potrivit(ă).

Există doar câteva “drepturi” și “greșeli” absolute în lume. Ceea ce este potrivit pentru tine, poate fi greșit pentru altcineva și invers. Oamenii ar trebui să-și trăiască viața așa cum le convine. Când vine vorba de atitudine și perspectivă asupra vieții, nu prea merită să ne certăm. Lasă certurile cu partenerul tău, membrii familiei sau cu vecinii. Nu trebuie să ai întotdeauna dreptate sau să câștigi o ceartă.

În schimb, deschide-ți mintea către idei și opinii noi. Nu te concentra doar pe ceea ce fac alții, ci petreceți timp observând de ce fac ceea ce fac.

9. Nu-ți mai face griji pentru greșelile tale.

Greșelile te învață lecții importante. Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să nu faci nimic, pentru că ți-e frică să nu greșești. Așa că, nu ezita, nu te îndoi de tine. Nu vei fi niciodată 100% sigur(ă) că ceva va “funcționa”, însă poți fi întotdeauna 100% sigur(ă) că inacțiunea nu va funcționa. De cele mai multe ori, trebuie doar să ne asumăm riscul.

Și nu contează ce se dovedește a fi până la urmă. Fie vei reuși, fie vei învăța din greșeala ta. În ambele cazuri câștigi. La urma urmei, dacă nu îți asumi riscul, nu vei ști niciodată ce ar fi trebuit să faci în acel moment și vei rămâne în același loc pentru totdeauna.

10. Nu-ți mai face griji pentru lucrurile pe care nu le poți controla.

Unele lucruri sunt în afara controlului tău. Acceptă-l ca pe un fapt al vieții. Pierderea timpului, talentului și energiei cu lucruri pe care nu le controlezi, va duce, cu siguranță, la frustrare și stagnare. Nu ai nimic de câștigat insistând asupra aspectelor negative ale unui incident pe care nu l-ai putea schimba.

După cum spunea Maria Robinson: „Nimeni nu se poate întoarce și face un nou început, dar toată lumea poate începe astăzi și poate crea un sfârșit diferit”. Nu poți schimba ceea ce s-a întâmplat, poți doar să schimbi modul în care reacționezi la el.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook