7 comportamente toxice de care părinții nu își dau seama…

7 comportamente toxice de care părinții nu își dau seama...

Când se nasc copiii, ei nu vin cu un manual de instrucțiuni. De fapt, mulți părinți adoptă comportamente toxice care afectează negativ dezvoltarea copiilor.

Părinții încearcă întotdeauna să-și educe copiii cât mai bine.

Dar, uneori, nu realizează pe deplin că manifestă anumite comportamente toxice care ar putea face mai mult rău decât bine. Exact pe asta ne vom concentra astăzi, în speranța de a vă deschide ochii la o realitate pe care de multe ori nu o vedem.

Părinte toxic

Deși s-ar putea să nu crezi, doar bunele intenții nu sunt suficiente. Trebuie să fii autocritic și să știi să recunoști comportamentele toxice care ar putea să-ți afecteze copiii. Comportamente care le pot afecta mai presus de toate, stima de sine, cauzându-le probleme serioase în viitor.

Dar ar trebui să fie acuzați părinții pentru acest comportament toxic? Nu. Uneori, pur și simplu “copiază” tot ceea ce au văzut că fac proprii părinți, deoarece nu există lecții care să-i învețe pe oameni cum să fie părinți. Acesta este ceva ce se învață prin experiență.

Din acest motiv, vă vom vorbi despre 7 comportamente toxice pe care s-ar putea să recunoașteți că le manifestați. Este important să vă păstrați mintea deschisă și să nu negați faptul că faceți următoarele lucruri. Gândește-te cât de important este copilul tău. Hai să le parcurgem, atunci!

1. Ești ipocrit

De multe ori este greu să înțelegi cât de critic ești cu copiii tăi. Este bine să subliniezi greșelile, pentru că așa îi ajuți să se schimbe și să realizeze unde au greșit. Dar trebuie și să realizezi că critica constantă nu este un lucru bun. A fi prea mult judecați, ar putea crea nesiguranțe în copiii tăi, făcându-i sceptici față de abilitățile și punctele lor forte.

2. Îi pedepsești pentru emoții negative

Adesea facem distincția între emoțiile pozitive și cele negative atunci când multe emoții negative sunt de fapt pozitive. Frica, de exemplu, îți poate salva viața în multe circumstanțe.

De aceea, ar trebui să lași copilul să-și exprime sentimentele. Lasă-l să plângă, lasă-l să-și arate durerea. Dacă îi este frică, lasă-l să îți arate asta. Suprimarea emoțiilor nu este niciodată un lucru bun pentru că, mai devreme sau mai târziu, toată această presiune va ieși în altă parte.

3. Tu decizi pentru ei

Copiii sunt copii, dar asta nu înseamnă că nu pot avea propria lor voce sau părere. Sunt unele decizii în care părinții trebuie să intervină, dar alteori acest lucru nu este necesar. Lasă-ți copiii să ia deciziile de care sunt capabili. Acest lucru le va spori încrederea în sine și, astfel, vor evita orice le-o poate scădea.

4. Îi sperii

Copiii au nevoie să trăiască într-un mediu sigur, care să creeze încredere, nu frică permanentă care să îi bântuie. Copiii trebuie să facă greșeli, să exploreze și să înceapă să experimenteze viața. Dacă le este frică, vor deveni oameni nesiguri și fricoși. Este important să eviți să le insufli frică, deoarece o viață plină de frică nu este viață.

5. Nu este vina copiilor

Uneori, părinții își manifestă frustrările asupra copiilor, făcându-i să se simtă responsabili pentru lucruri pentru care, cu adevărat, nu au nicio responsabilitate.

Acest lucru poate crea probleme mari foarte curând. Copiii pot începe să interiorizeze această vinovăție. Nimeni nu ar trebui să creeze vinovăție pentru alții, cu atât mai puțin părinții pentru copiii lor.

6. Dragostea este necondiționată

Aceasta este o mare greșeală pe care o fac părinții fără să-și dea seama. Dragostea părinților pentru copiii lor ar trebui să fie necondiționată, nu să depindă de succesul sau comportamentul copiilor. Altfel, vor simți că nu sunt demni de iubire și vor avea această impresie pentru tot restul vieții.

7. Nu stabiliți limite

Uneori, acest lucru se întâmplă atunci când aveți mulți copii sau, pur și simplu, nu plănuiți să stabiliți limite. Aceasta este o eroare. Copiii au nevoie de limite pentru a se simți în siguranță în timp ce explorează lumea.

Aceste limite sunt pozitive, deoarece fără ele copiii tăi vor începe să dezvolte un comportament negativ și disprețuitor.

Dacă, ca părinte, recunoașteți că prezentați oricare dintre comportamentele toxice de mai sus sau dacă ați văzut proprii părinți făcând acest lucru, este important să le schimbați și să nu le mai manifestați niciodată.

Crești oameni care au nevoie să trăiască în această lume și să se conecteze cu ceilalți. Niciunul dintre comportamentele de mai sus nu le face viața mai ușoară, ci mai degrabă o îngreunează. Așa că, să începem de astăzi să eliminăm toate aceste comportamente toxice.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook