De ce o îmbrățișare ne face să ne simțim atât de bine?

Cuplu care se îmbrățișează

Unii oameni urăsc categoric, atât gândul la o îmbrățișare, cât și actul în sine.

Ei îl consideră foarte personal și emoționant, deoarece își prețuiesc spațiul privat mai mult decât ne putem imagina. Restul oamenilor, pur și simplu, nu se mai satură de îmbrațișări. Vor să profite de orice ocazie pentru a îmbrățișa aproape pe oricine.

Le place acest sentiment de intimitate, iar o îmbrățișare este suficientă pentru a-i face mai fericiți. Dacă te încadrezi în această categorie, s-ar putea să te întrebi: de ce te face să te simți atât de bine o îmbrățișare?

Știința din spatele unei simple îmbrățișări

De fiecare dată când îi îmbrățișați pe cei dragi, este eliberat un hormon special numit oxitocină. Este un agent de legătură puternic, care crește cu fiecare sărut sau îmbrățișare. Morala povestirii: Te face să te simți foarte bine.

Potrivit oamenilor de știință, simțul tactil este deosebit de puternic. Nu numai că moderează emoțiile negative, dar duce și la experiențe pozitive. Cercetările au arătat că atingerea poate reduce anxietatea și stresul, dar poate și promova sentimentele de siguranță și încredere.

Îmbrățișarea poate transmite sentimente de dragoste și conexiune și, prin urmare, poate crește bunăstarea și satisfacția relației.

Oxitocina este hormonul de „legare” și ne ajută să ne simțim conectați și în siguranță. De asemenea, acționează ca un calmant natural al durerii, așa că ne poate face literalmente să ne simțim mai confortabil din punct de vedere fizic.

Este demn de menționat că acesta este același hormon care este eliberat în mod natural în timpul alăptării pentru a ajuta mamele să se lege cu bebelușii lor. De asemenea, îl eliberăm și în timpul contactului fizic pozitiv.

Deoarece oxitocina ne face să ne simțim fericiți, ajută la creșterea hormonilor care luptă împotriva infecțiilor. Deci, într-un fel, cu fiecare îmbrățișare ne îmbunătățim sistemul imunitar.

Cercetările înrudite au arătat că doar 30 de minute de contact fizic pozitiv pot reduce nivelul de cortizol circulant cu până la 50%. Cortizolul este un hormon legat de stres care, dacă este lăsat să circule în organism, poate deteriora celulele.

Deci, la sfârșitul unei zile stresante, 30 de minute de îmbrățișare este de fapt exact ceea ce avem nevoie.

Puterea îmbrățișării constă și în modul în care poate înlocui comunicarea.

Nu trebuie întotdeauna să vorbiți sau să vă exprimați sentimentele verbal. O îmbrățișare bună poate înlocui literalmente o mie de cuvinte.

Îmbrățișarea te poate face să te îndrăgostești?

Îmbrățișarea, singură, nu este suficientă pentru a te îndrăgosti. Dragostea este un cocktail magic de hormoni și factori: de la oxitocină la feromoni (pe care creierul nostru îi folosește pentru a ne simți compatibilitatea genetică pentru urmașii sănătoși), până la experiențele timpurii din copilărie ale primilor noștri îngrijitori.

Lucruri precum atingerea, mirosul și gustul contribuie, de asemenea, la a simți dacă o persoană este cea potrivită pentru un angajament pe termen lung. Așa că, nu te gândi că pentru că te-ai îmbrățișat la acea întâlnire, te vei îndrăgosti instantaneu. Este nevoie de mult mai mult decât o îmbrățișare.

Este rău dacă nu mă bucur de îmbrățișare?

Experții recunosc trauma pe care unii oameni o asociază cu atingerea fizică, așa că îmbrățișarea poate provoca mai degrabă decât alina. Interesant este, totuși, că aceiași oameni pot tolera adesea o atingere, pe picioare sau pe spate. Așa că începe de acolo, cu câteva minute de contact fizic.

Treptat, capacitatea unei persoane de a primi atingere poate fi crescută, astfel încât să poată obține beneficiile naturale ale atingerii. Desigur, nu te forța să te simți confortabil cu îmbrățișarea dacă procesul îți provoacă anxietate sau disconfort.

Dar nici să nu vă fie teamă să vă deschideți către noi conexiuni fizice, romantice sau de altă natură. Îmbrățișarea nu este pentru toată lumea, dar beneficiile pe care le oferă, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere emoțional, sunt de netăgăduit.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook