Abuz psihologic: Cine te iubește nu te face să plângi!

Femeie blondă cu ochii albaștri

Deși violența psihologică nu provoacă semne vizibile care dovedesc abuzul, ea ne poate afecta semnificativ viața, așa că ar trebui să fim toți conștienți de semnele violenței psihologice.

Violența este un tip de interacțiune socială sau personală în care există o intenție clară de a răni o altă persoană. Există multe tipuri și grade de violență. De asemenea, violența poate fi atât de subtilă încât să nu o observăm. Semnele fizice ale abuzului psihologic există, deși nu sunt întotdeauna vizibile.

În articolul următor veți afla despre efectele violenței psihologice asupra corpului, cum ne poate afecta calitatea vieții și cum putem preveni un astfel de abuz psihologic trist și prelungit. Acest flagel social provoacă victimelor dureri psihologice, ceea ce duce la probleme de sănătate pe termen lung.

Ce este violența psihologică?

Violența psihologică este un tip de abuz verbal (non-fizic), bazat pe umilire, respingere, insulte, izolare sau intimidare. Deoarece semnele de abuz psihologic nu sunt vizibile, cum ar fi tăieturi, zgârieturi sau vânătăi, uneori nu se dovedește ușor, deoarece este cuvântul unei persoane împotriva cuvântului altei persoane.

Violența psihologică este un tip de abuz în care o persoană degradează și dăunează o altă persoană prin presiune constantă. Se exprimă prin strigăte sau mustrări care insultă demnitatea victimei.

Semne de violență psihologică asupra corpului:

1. Tulburări de somn

Violența psihologică duce de obicei la tulburări de somn. Doze mari de presiune și violență verbală provoacă stări psihologice de îngrijorare, anxietate și insomnie. Diferitele insulte pot provoca tulburări neurologice și cardiace.

Insomnia cauzată de frica abuzatorului slăbește și mai mult victima. De asemenea, crește evitarea din cauza abuzului de putere. În plus, fără ore suficiente de somn, organismul slăbește și este mai probabil să se îmbolnăvească.

2. Tulburări de alimentație

În general, victimele violenței psihologice suferă de tulburări de alimentație. Din cauza stimei de sine scăzute, persoana simte că nu merită nimic, că totul este vina ei. Această denaturare a realității duce la nesiguranța și indiferența față de alimentație.

O tulburare de alimentație este o afecțiune în care imaginea pe care o are o persoană despre corpul său este distorsionată. Există factori care pot duce la aceste tulburări de alimentație, cum ar fi sentimente de singurătate, frustrare, furie reprimată sau supărare emoțională.

Victimele violenței psihologice au foarte des gastrită (dureri severe de stomac și arsuri la stomac).

3. Hipertensiune

Tensiunea arterială neregulată este un alt semn posibil al violenței psihologice în organism. Când persoana trăiește într-o stare de vigilență permanentă pentru autoprotecție, tensiunea arterială crește. Mintea trimite semnale de pericol corpului și astfel corpul crește fluxul de sânge pe care îl pompează.

Oamenii care trăiesc în locuri periculoase sau ale căror vieți sunt amenințate în mod constant, au tendința de a dezvolta hipertensiune arterială. Pe scurt, hipertensiunea arterială este o strategie de apărare a corpului care este des asociată cu persoanele care sunt victime ale violenței psihologice.

4. Depresie

Violența psihologică determină victima să se afle într-o stare de depresie și angoasă psihică absolută. Multe dintre expresiile violenței psihologice duc la boală sau tulburare mintală, dar să vedem care sunt acestea:

– extorcare;
– gelozie necontrolată;
– privarea de libertate și control financiar;
– insulte și porecle umilitoare;
– control absolut al relațiilor sociale;

– invadarea vieții private;
– țipete, insulte și defăimare;
– controlul îmbrăcămintei;
– relații s3xuale neconsensuale;
– dominație și supunere.

Având în vedere toate cele de mai sus, nu este de mirare că victima, chiar și fără a da semne de violență fizică, se scufundă într-o stare de disperare – până la tendințe suicidare sau indiferență față de ceea ce se întâmplă în viața sa.

În plus, un factor agravant este faptul că, de obicei, agresorul este un partener sau un membru apropiat al familiei.

Semne de abuz psihologic. Sfaturi pentru prevenirea abuzului psihologic.

Ține cont de următoarele sfaturi pentru a evita să devii victima abuzului psihologic:

– Cine te iubește nu te face să plângi.
– Nu accepta sau normaliza vocile și expresiile furioase.
– Nu permite niciodată insulte, atacuri verbale sau dispreț.
– Părerea ta contează la fel de mult ca a oricui altcineva.
– Nimeni nu este proprietatea nimănui.
– Nu justifica sau apăra comportamentul violent.
– Nu poți ierta întotdeauna.

Dacă îți este frică de partenerul tău, aceasta nu este dragoste. Dacă acesta este cazul tău, fă-ți ​​curaj și cere ajutor.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook