Cum afectează infidelitatea relația de cuplu – Mai poate exista un viitor?

Cum afectează infidelitatea relația de cuplu - Mai poate exista un viitor?

Relațiile de dragoste, de-a lungul timpului, se confruntă cu multe dificultăți și trec prin crize din diverse motive, precum lipsa de comunicare, lipsa de siguranță, golul emoțional, tensiunile excesive, absența dispoziției romantice, neglijența și exemplele pot continua. Însă, există un factor care este considerat cel mai grav și anume cel al infidelității.

Mulți asociază, în mintea lor, infidelitatea cu trădarea – și nu greșesc complet. Dar să aruncăm o privire mai atentă la acest fenomen care deranjează și pare să preocupe destul de des cuplurile.

Ne întrebăm adesea; “oare partenerul mă înșală?”, “oare nu îi ofer suficient și caută în altă parte?”, dar ce se întâmplă când infidelitatea ne-a bătut deja la ușă? Cum afectează infidelitatea relația de cuplu? Este posibil să avem un viitor după asta? Ne vom ocupa de aceste două întrebări în acest articol.

Cauzele infidelității

De cele mai multe ori este foarte greu pentru partenerul “credincios” să înțeleagă și să accepte infidelitatea celuilalt, intrând într-un cerc vicios de gânduri, cu întrebarea centrală: „De ce?”. Cauzele infidelității au o natură complexă și multifactorială. Ne-am putea referi, cu titlu indicativ, la câțiva factori, cum ar fi:

– Nesiguranța și stima de sine scăzută a partenerului care face fapta.
– Gelozia intensă care, datorită caracterului înalt de fantezie care o guvernează, îi împing pe indivizi să-și găsească și alți parteneri în același timp, crezând că ei înșiși sunt victimele unei situații similare.
– Neglijarea și golul în relație.

– Probleme de natură sexuală, cum ar fi reducerea contactului sexual, disfuncția erectilă, etc.
– Rezistență redusă în relație: Uneori, cuplurile trec prin crize în relație și le este greu să le gestioneze împreună, deschizând calea pentru relații în paralel cu altcineva.

– Frica de abandon: „Voi pleca înainte să te despărți de mine, după ce voi găsi un alt partener”.
– Răzbunare. Există cazuri în care un partener trece printr-un moment foarte dificil în relație, dar nu poate divorța din diverse motive și presupune că, comițând o infidelitate, îl pedepsește pe celălalt.

– Trăsături inerente. Unii oameni au tendința de a li se părea greu să rămână cu un partener pe tot parcursul vieții, crezând că suntem ființe poligame.
– Dragoste. Ce putem spune despre iubire? Sofocle a spus totul într-o singură frază „Dragostea nu poate lupta”.

Cum afectează infidelitatea relația de cuplu?

Adevărul este că atunci când infidelitatea își face apariția într-un cuplu, este foarte probabil să se schimbe multe în relație, creând conflicte și probleme intense și aducând la suprafață probleme nerezolvate ale cuplului, care au a pândit de multă vreme.

Persoana care experimentează infidelitate este copleșită de sentimente puternice de frică și furie, și experimentează o anxietate intensă cu privire la modul în care ar trebui să gestioneze problema cu care se confruntă.

Partenerul trădat trăiește foarte puternic actul de infidelitate – îl vede ca pe o trădare, iar lumea pe care și-a imaginat-o în mod ideal, pentru el și partenerul său, încep să se prăbușească în jurul lui.

Are o mare durere, încrederea lui este zdruncinată și simte adesea că demnitatea și personalitatea lui sunt atacate. Pe de altă parte, partenerul care a comis infidelitatea simte, de obicei, vinovăție și remușcări, chiar dacă fapta lui nu este cunoscută în relație.

El își schimbă comportamentul față de partenerul său, fie devenind deosebit de afectuos și expresiv, fie distant și introvertit. Partenerul care își trădează relația creează adesea triunghiuri relaționale astfel încât, fie să reziste într-o relație în care nu poate exista așa cum își dorește, fie pentru că îi este greu să se despartă și se supune acestui proces stresant până când iese la suprafață infidelitatea și părăsește relație.

În orice caz, relația va trece printr-o perioadă de criză în care cuplul va fi testat și chemat să facă față problemei, în funcție de personalitatea și caracterul fiecăruia, de sistemul de valori individual, de capacitatea de percepție și de atitudinea față de relații și viaţă.

Poate exista un viitor după asta?

În ultimii ani, au fost efectuate numeroase studii care investighează diverse aspecte despre infidelitate, care ne arată că, de obicei, după o infidelitate, mai multe cupluri continuă să fie împreună.

Acest lucru se poate întâmpla pentru că, după infidelitate, are loc o renegociere și o redefinire în cadrul relației, unde fiecare își exprimă dificultățile și tot ceea ce îi nemulțumește, precum și sentimentele (pozitive și negative), scopurile comune și interesele comune care le-au oferit plăcere.

Dar care cupluri pot depăși infidelitatea și care nu?

Acele cupluri care, atât individual, cât și împreună, depășesc durerea emoțională a situației și se angajează împreună, cu responsabilitate, să-și recunoască partea de vină în relație, sunt capabile să depășească infidelitatea și să pună bazele unei relații mai bune, în care ambii vor coexista cu dragoste, respect, onestitate și sprijin reciproc.

Dimpotrivă, cuplurile care nu pot și nu vor să depășească durerea emoțională a situației și preferă să ia poziția celor dezamăgiți și trădați, nu sunt capabile să facă un pas înainte în relația lor.

Fără a intenționa să justifice infidelitatea, se dovedește că “ruptura” a avut loc cu mult timp înainte ca evenimentul (care a fost prilejul conflictului) să iasă la iveală. Persoana care a suferit trădarea, se ascundea în spatele credinței false a încrederii pe care o are în celălalt – și nu în el însuși, lăsând loc pentru crearea unei relații cunoscute și sub denumirea de “Cuplu de fațadă”.

Durerea în cuplu vine din “secret”.

“Secretul” este ceea ce doare, pentru că cel care a trădat putea foarte bine să-și comunice „golul” și să nu se ducă pe ascuns să ia ceva din altă parte pentru a-l umple. De asemenea, cealaltă persoană ar fi putut să se conecteze mai devreme cu partenerul său și să-și dea seama de goliciunea lui și să vorbească despre ceea ce vede și simte.

Prin urmare, cuplurile care comunică bine și își exprimă dorințele și sentimentele bazate pe onestitate, încredere și respect față de ei înșiși (și unul față de celălalt), pot depăși infidelitatea sau chiar o pot preveni.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook