Dacă ești femeie, s-ar putea să nu îți ia durerea în serios…

Femeie cu un porumbel

Dacă și tu crezi că femeile „se plâng” pentru că au dureri prea des, în timp ce bărbații nu, probabil că ar trebui să citești acest articol. Pentru că, potrivit unor noi cercetări, problema este că femeile și durerile lor nu sunt “auzite” atât de mult pe cât ar trebui să fie.

Ca femeie, poate că ai încercat să vorbești despre cât de mult te doare unui medic sau chiar unui prieten și ei nu te-au ascultat. Să spunem altfel? Nu ți-au acordat atenție.

Fiind etichetată drept “excesivă” sau “suprasensibilă”. Ei îți spun că durerea este doar ta, că este psihologică sau diverse alte exemple de genul acesta, care îți arată clar că nu-ți iau durerea în serios.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă: nu ești nebună. Te doare. Și nu trebuie să convingi pe nimeni care nu vrea să te asculte, la fel cum nu trebuie să-i convingi pe ceilalți că nu doare.

Inegalitatea de gen și în durere?

Dacă vă întrebați de ce textul folosește o persoană de sex feminin, este pentru că fenomenul are, din păcate, caracteristici de gen și se încadrează și în “legile” inegalității de gen.

Înainte să vă grăbiți să mă contraziceți, permiteți-mi să vă informez că acest text este inspirat dintr-un nou studiu realizat în Marea Britanie, cu sprijinul organizației de caritate „Bunăstarea femeilor” și o formulă cunoscută de ibuprofen.

Ce a arătat cercetarea?

Potrivit cercetării, care a implicat 5.100 de femei și bărbați, mai mult de jumătate dintre femei (56%) simt că durerea lor este ignorată sau respinsă de profesioniștii din domeniul sănătății.

Poate că auzim mai des de la femei că au dureri? Ne-am întrebat dacă asta are vreo legătură cu sistemul lor hormonal? Sunt durerile menstruale, migrenele și unele probleme musculo-scheletice, cum ar fi fibromialgia, exprimate în principal în corpul feminin?

Durerea afectează viața de zi cu zi a femeilor. Patru din 10 femei (41%) susțin că durerea le provoacă probleme de somn, 24% subliniază că durerea a dus la depresie, în timp ce 39% dintre femei se simt mai puțin capabile să facă mișcare din cauza durerii.

Dintre femeile care au participat la această cercetare, 32% au suferit de dureri menstruale și 18% de dureri de endometrioză, pe care le-au experimentat timp de 3 până la 5 ani. În acest context, să ne amintim de noua legislație din Spania care recunoaște concediul femeilor în cele mai dureroase zile ale menstruației.

65% dintre aceste femei ar dori să aibă acces la mai multe informații despre durerea lor. Dar ce se întâmplă când femeile încearcă să obțină aceste informații de la autorități? Se simt ignorațe. Una din 4 femei (pentru bărbați raportul este de 1 din 6) a spus că nimeni nu i-a luat durerea în serios.

Nu întâmplător 31% dintre femei au spus că nu vor să piardă timpul medicului sau farmacistului, în timp ce 27% au găsit mai ușor să se autodiagnosticheze din cauza timpului necesar de așteptare la serviciile de sănătate.

De unde vine inegalitatea durerii?

Diferența de gen în domeniul sănătății este recunoscută chiar de guvernul Regatului Unit și de programul Strategiei pentru sănătatea femeilor. În plus, 48% dintre participanții la sondaj, bărbați și femei, sunt de acord că există într-adevăr o decalaj de gen în diagnosticul și tratamentul durerii.

Acest decalaj este modelat de mai mulți factori:

– lipsa istoricului cercetării medicale cu privire la durerea particulară a femeilor;
– lipsa pregătirii obligatorii pentru profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la starea/specificitatea durerii femeilor;
– prejudecățile de gen existente în societate.

Nu trebuie să fie Ziua Femeii pentru a ne aminti de toate problemele inegalității de gen. Trebuie doar să facem tot ce putem în fiecare zi.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook