Dacă vrei ca oamenii din jurul tău să se schimbe, schimbă-te mai întâi pe tine!

Femeie care se sprijină de un pom în parc

Titlul acestui articol, deși sună oximoronic, ascunde adevăruri grozave!

Tindem să cădem în marea capcană a schimbării. De exemplu, întâlnim oameni noi și intrăm în diverse relații cu ei; prietenoase, romantice, etc. În ciuda faptului că nu ne plac multe lucruri în comportamentul lor, totuși credem că, cu timpul, aceștia se vor schimba.

O soluție “magică” care ne va ajuta este să ne schimbăm mai întâi pe noi înșine în loc să așteptăm ca alții să se schimbe, este aceea de a ne schimba modul de gândire, dar și comportamentul. În felul acesta îi “forțăm” și pe cei din jurul nostru să se schimbe.

Atâta timp cât rămânem fermi pe pozițiile noastre, cei din jurul nostru care nu “văd” sau văd problema din alte perspective, nu se mobilizează și nici nu își schimbă poziția. S-ar putea să urlăm la ei (la propriu și la figurat) că ceva nu este în regulă, dar ei văd un zid în fața lor și își îmbracă armura pentru a se apăra.

Familia și toate sistemele din care facem parte arată ca niște domino.

Când o cărămidă este mutată, trage cu ea tot restul, fără ca această mișcare să poată fi oprită. De cele mai multe ori, această schimbare a noastră, până când mobilizează și restul familiei, găsește rezistență.

Ceilalți membri ai familiei noastre sunt obișnuiți cu un anumit mod de a ne comporta și de a reacționa, iar atunci când acesta nu mai există, și ei își dau seama că nu pot continua să se comporte în același mod.

De exemplu, poate că obișnuiam să satisfacem mai întâi nevoile și dorințele altora și dacă era timp pentru noi, atunci poate ne-am îndeplinit o nevoie a noastră. Vedem că acest aspect nu ne mai avantajează și ne schimbăm. Cu toate acestea, această schimbare îi obligă pe ceilalți membri ai familiei să ne respecte și propriile nevoi, ceea ce le poate perturba rutina zilnică.

În acel moment ne pot acuza că devenim egoiști și că nu-i mai iubim sau că dorim să-i ținem la distanță. Până se adaptează la această schimbare, ei rezistă, dar până la urmă se adaptează. Deci, dacă vrem să facem pe altcineva să se schimbe, cheia este să ne schimbăm pe noi înșine.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook