Familiile furioase cresc oameni furioși…

Familiile furioase cresc oameni furioși...

Cea mai frecventă cauză a furiei, este un mediu familial furios.

Copiii învață de la părinți cum să fie iritați. Ei învață când să se enerveze, cum și cât de mult. Acest lucru se numește “modelare”. Familiile ai căror membri sunt supărați acționează, de obicei, într-un mod foarte diferit față de familiile normale. Au trei obiceiuri distructive:

– Ei consideră furia o stare normală și așteptată;
– Ei cred că nimeni nu-i ascultă, decât atunci când sunt supărați;
– Ei încearcă să-și rezolve problemele având nervi.

Furia este un semn că ceva nu este în regulă.

Dar, în unele familii, furia acționează ca un semafor spart, la o trecere de cale ferată, nepăzită, care clipește și sună în mod constant, chiar și atunci când nu trece niciun tren. Oamenii care aparțin acestor familii sunt iritați tot timpul. Ei pot avea un motiv foarte bun pentru a fi supărați. Și dacă nu au, au grijă să inventeze unul de fiecare dată.

În aceste familii este de așteptat ca fiecare membru să fie supărat. Toată lumea este enervată pe toată lumea și există cel puțin o ceartă pe zi. Dar cel mai rău lucru, este că toată această luptă li se pare perfect normală. Este stilul lor de viață zilnic.

Gândiți-vă la copiii din aceste familii.

Unde îi va duce toată această furie? Ce vor învăța? Dar, desigur, ar trebui să fie supărați tot timpul când vor crește. Unii adulți m-au întrebat de ce ceilalți cred că sunt nervoși.

Iată răspunsul: Pentru că țipă mult. Ei cred că singurul mod de a vorbi este să țipe. Sunt excesiv de agresivi. Un lucrul trist este acela că pur și simplu se comportă așa cum au fost învățați acasă.

Furia este folosită greșit de aceste familii.

Membrii acestor familii încearcă să-și rezolve problemele cu nervii. Dar asta nu are niciun efect. Este ca și cum ai încerca să înșurubezi cu un ciocan. Furia este doar un indiciu, nu o soluție.

Furia, pur și simplu, te avertizează că există o problemă. Problema poate fi internă (te-ai trezit cu o durere de cap), dar poate fi și externă (copiii au spart un geam în timp ce se jucau mingea). Dar dacă te enervezi, nici una, nici cealaltă problemă nu se va rezolva.

Așa că ,să o spunem din nou: oamenii supărați provin din familii furioase.

Ai crescut într-o familie furioasă? Cât de des ți-ai văzut părinții certându-se? Cum și-au gestionat furia? Ai fost învățat să te enervezi prea repede, prea puternic și prea mult timp? Ai creat o familie la fel de supărată? Transmiți obiceiul furiei viitoarei generații de oameni? Extras din cartea lui Dr. RON POTTER – Efron „Depășește furia și stresul acum!”

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook