Oamenii toxici nu sunt mulțumiți de nimic – Au caracteristici specifice…

Femeie pe o stradă întunecată

Prin termenul “toxic”, psihologii, descriu dăunătoarele pentru sănătatea psiho-emoțională și fizică a unei persoane. Persoanele toxice au caracteristici specifice în comportamentul lor, pe care le folosesc pentru a-și distruge “victima”.

Ar putea fi părinții, ar putea fi o altă rudă, poate un prieten sau chiar un partener. Identitatea toxică nu are chip. Oricine poate fi toxic și, prin urmare, este posibil să ai o relație toxică cu o persoană care îți este foarte apropiată sau este un „celălalt semnificativ” în viața ta.

De exemplu, dacă ai un prieten toxic, este dificil să-l gestionezi sau să-l izolezi, dar este mult mai dificil atunci când ai un părinte sau un soț toxic. Oamenii toxici sunt extrem de periculoși pentru sănătatea mintală a celorlalți, deoarece îl asupresc psihologic și emoțional și le provoacă un stres intens la altarul reacțiilor lor viitoare.

Critica lor neîncetată, lipsa lor de acceptare, pretențiile lor dure, preocuparea lor intensă pentru ceea ce își doresc și pentru ceea ce au nevoie, sunt printre caracteristicile lor de bază care ciocănesc sănătatea psiho-emoțională a oamenilor din jurul lor.

Într-un fel, ei sunt oamenii care cred că doar ei au drepturi și îi pot domina pe alții transformându-i în marionete. Persoanele toxice abuzează printr-o multitudine de mijloace de abuz psihologic, precum abuz verbal/critică – insulte – comentarii derogatorii, izolarea victimei, amenințări, intimidare, abuz/control financiar, etc.

Rezultatul este otrăvirea psihologică a persoanei care îl înconjoară. Frica, Anxietatea, Furia, Tristețea, Oprimarea, sunt printre cele mai de bază emoții care se cuibăresc și sunt suprimate la o persoană otrăvită de narcisismul unei persoane toxice.

Sunt obositori și epuizanți, în timp ce insuflă frică din cauza reacției și comportamentului lor dur.

Prin această teamă, ei reușesc să-și domine și să-și manipuleze victimele care încearcă să evite frecarea și tensiunea – care desigur sunt inevitabile indiferent de ceea ce ar face – și astfel devin prinși în stări toxice, în timp ce se îndepărtează de ceea ce doresc să facă. Pe scurt, se distanțează de ei înșiși.

Dar este un fapt că oamenii toxici nu sunt mulțumiți cu nimic.

Simțul lor profund al valorii de sine se transformă în critici dure și comentarii insultătoare la adresa celorlalți. Orice primesc, nu va fi niciodată suficient pentru ei.

Oamenii care îi înconjoară încearcă în toate modurile să le îndeplinească așteptările, drept urmare devin deconstruiți psihologic și își epuizează rezervele energetice și emoționale.

Fără îndoială, este foarte greu să trăiești sau să fi trăit cu o astfel de persoană. Mai ales când acea persoană este, de asemenea, foarte familiară. Este necesar, însă, să găsești curajul să înfrunți tot ceea ce ai trăit sau prin ceea ce treci și să-ți revendici identitatea, existența, drepturile!

Nimeni nu are dreptul să te definească, să decidă în locul tău, să te slăbească, să-ți insulte alegerile și visurile.

Tot acest comportament manipulator vizează dependența ta. Este foarte important pentru tine să decizi dacă vrei să fii dependent sau independent. Există o modalitate de a învăța cum să gestionezi aceste tipuri de relații. Un psiholog te poate ajuta cu asta. În plus, puteți consulta un manual specific. Amintiți-vă că nu îi putem schimba pe ceilalți, ci doar pe noi înșine!

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook