Sfântul Nectarie: „Roagă-te lui Dumnezeu să te întărească. Înfruntă-ți căderile cu răbdare…”

Femeie care se roagă

Sfântul Nectarie: „Nimic să nu te descurajeze – Totul este cucerit”.

„Scopul vieții noastre este să devenim desăvârșiți și sfinți. Să ne apărăm ca și copii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai împărăției cerurilor.

Să fim atenți ca, de dragul vieții prezente, să nu ne lipsim de viitor, ca nu cumva, din grijile și preocupările biotice, să neglijăm scopul vieții noastre.

Postul, privegherea și rugăciunea singure nu aduc roadele dorite, pentru că ele nu sunt scopul vieții noastre, sunt mijloacele pentru atingerea scopului.

Împodobește-ți lămpile cu virtuți.

Străduiește-te să te lepezi de patimile sufletului. Curățește-ți inima de toate necurațiile și păstrează-o curată, pentru ca Domnul să vină și să locuiască în tine, pentru ca Duhul Sfânt să te inunde cu Darurile Dumnezeiești.

Dragii mei copii, toată ocupația și grija voastră să fie în El. Fie ca acestea să fie scopul și dorința ta de neoprit. De aceea roagă-te lui Dumnezeu. Căutați pe Domnul zilnic, dar în inima voastră și nu în afara ei.

Și când Îl găsești, stai cu frică și cutremur, ca Heruvimii și Serafimii, căci inima ta a devenit tronul lui Dumnezeu. Dar pentru a-L găsi pe Domnul, smerește-te până la pământ, căci Domnul urăște pe cei mândri, dar îi iubește și îi vizitează pe cei smeriți cu inima.

Sfântul Nectarie: Luptă lupta cea bună

Dacă lupți lupta cea bună, Dumnezeu te va întări. În luptă ne identificăm slăbiciunile, neajunsurile și defectele. Este oglinda stării noastre spirituale. Cine nu s-a luptat, nu s-a cunoscut pe sine.

Acordați atenție chiar și la cele mai mici contravenții. Dacă prin nepăsare ți se întâmplă vreun păcat, nu deznădăjdui, ci ridică-te repede și apropie-te de Dumnezeu, care are puterea să te refacă. În interiorul nostru avem slăbiciuni, pasiuni și defecte adânc înrădăcinate, multe dintre ele sunt și ereditare.

Toate acestea nu se taie cu o mișcare bruscă și nici cu ardoare și întristare grea, ci cu răbdare și perseverență, cu sârguință, cu grijă și atenție. Tristețea excesivă ascunde în ea mândria. De aceea este dăunător și periculos, și este adesea provocat de diavol, să oprească progresul luptătorului.

Drumul către perfecțiune este lung.

Roagă-te lui Dumnezeu să te întărească. Înfruntă-ți căderile cu răbdare și, după ce te ridici repede, aleargă și nu sta, ca niște copii, în locul în care ai căzut, plângând și plângând nemângâiat. Vegheați și rugați-vă, ca să nu intrați în ispită.

Nu dispera dacă continui să cazi înapoi în vechile păcate. Multe dintre ele sunt puternice prin fire și prin obiceiuri. Cu timpul, însă, și cu sârguință, sunt învinse. Nu lăsa nimic să te descurajeze.” – Este mesajul Sfântului Nectarie.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook