Cum să faci față durerii unei despărțiri! Ce trebuie sa faci…

O fată care se ghemuiește pe podea

O despărțire este o mare tulburare emoțională iar în articolul ce urmează vă prezint sfaturile unui psiholog – psihoterapeut pentru a vă simți mai bine după o despărțire.

Divorțul sau separarea dintr-o relație serioasă este considerată una dintre cele mai dureroase experiențe prin care poate trece o persoană. Acest lucru, printre altele, se întâmplă pentru că în acel moment simți că durerea nu se va opri niciodată.

Te întrebi adesea: „Cât timp îmi va lua să trec peste asta?”, „Cum va fi viața fără partenerul meu?”, „Voi găsi pe altcineva sau voi ajunge singur(ă)?”. Toată această incertitudine, de multe ori, pare mai rea decât o relație nefericită!

De ce suferi atât de mult după o despărțire?

– Chiar și atunci când relația ta nu te mai face fericit(ă) și nu îți satisface nevoile, despărțirea de partenerul tău este totuși o pierdere. Pierderea familiarului, a ceea ce ai visat pentru viitor, a angajamentul față de o persoană, o parte din tine. Astfel, frustrarea, stresul, durerea încep să te copleșească.

– Nu este rar, ca atunci când trăiești emoții negative puternice, precum tristețea și furia, să crezi că starea ta de spirit nu se va schimba din nou. Drept urmare, te scufunzi din ce în ce mai mult în melancolie și pasivitate.

– Pe măsură ce te simți singur(ă) și melancolic(ă), ai tendința de a te izola de cei din jur și, prin urmare, înfrunți viitorul cu mai mult pesimism și te afunzi în gândurile tale negative.

Cum se vindecă rănile?

1. Permite-ți să te întristezi pentru ceea ce a fost pierdut, dar amintește-ți că, oricât de puternice ar fi sentimentele pe care le trăiești acum, nu vor dura pentru totdeauna. Acceptă că este normal să treci prin această etapă.

2. Nu uita că visurile tale pentru viitor sunt încă acolo. Le vei reînvia alături de un nou partener care îți va fi cu adevărat alături.

3. Petrece-ți timpul cu oameni care știu să te asculte, să-ți înțeleagă sentimentele și să te accepte așa cum ești. Încercă să nu îți păstrezi gândurile și sentimentele înăuntru.

4. Reînnoiește-ți rețeaua de socializare, mai ales în cazul în care împreună cu fostul tău partener ești forțat(ă) să te desparți și de prietenii voștri comuni.

5. Acceptă că vei avea nevoie de o perioadă de timp, suficientă pentru a-ți reface puterea.

O perioadă în care nu vei fi la fel de eficient(ă) la locul de muncă sau când nu vei mai putea avea grijă de cei din jur la fel de mult ca înainte. Nu există super-om!

6. Ai grijă de tine.

Așa cum, după o răceală, corpul are nevoie de îngrijire și de odihnă pentru a se recupera, la fel și sinele tău emoțional are nevoie de răgaz. Relaxează-te, minimizează alți factori de stres care pot exista simultan în viața ta și pune în programul tău zilnic activități care să te vor umple de calm și satisfacție.

7. Prioritizează-ți nevoile.

Susține ceea ce crezi că este potrivit și mai bun pentru tine, chiar dacă este împotriva a ceea ce și-a dorit fostul tău de la tine. Spune “nu” fără vinovăție la tot ce este împotriva ta!

În orice caz, o despărțire îți poate da viața peste cap și poate declanșa o serie de emoții neplăcute și negative. Totuși, este important să nu uiți că există multe modalități de a gestiona această situație, atâta timp cât îți amintești că scopul final este să “mergi mai departe cu viața ta” și să nu te mulțumești cu nimic mai puțin decât meriți!

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook