Ce se întâmplă dacă nu mai folosești rețelele sociale timp de o săptămână?

Femeie stă pe telefon

Pentru majoritatea oamenilor, este primul lucru pe care îl fac dimineața când se trezesc și ultimul lucru pe care îl fac înainte de culcare. Cu smartphone-ul în mână, derulând și verificând rețelele sociale. Cu toate acestea, acest obicei zilnic aparent „inocent” degradează calitatea sănătății noastre mintale?

Un nou studiu științific a demonstrat că persoanele care au încetat să mai folosească rețelele sociale timp de o săptămână, au arătat o îmbunătățire semnificativă a problemelor de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.

Cercetătorii de la Universitatea din Bath, care au făcut public rezultatul în revista „Cyberpsychology, Behavior and Social Networking”, ei au studiat 154 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 72 de ani. Toți erau utilizatori zilnici ai rețelelor sociale.

8-9 ore pe săptămână fără social media

Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri: un grup și-a continuat utilizarea normală a rețelelor sociale (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok) în fiecare zi.

Al doilea grup s-a oprit timp de o săptămână, „eliberând” astfel, în medie, 8-9 ore pe săptămână. Sănătatea mintală a subiecților a fost evaluată atât la începutul, cât și la sfârșitul studiului.

S-a descoperit că o săptămână de „abstinență” de la rețelele sociale, a fost suficientă pentru a îmbunătăți sentimentul general de bunăstare mentală și pentru a reduce în mod specific simptomele de anxietate și depresie.

Șeful studiului a subliniat:

„Folosirea rețelelor sociale este atât de răspândită, încât mulți dintre noi o facem fără să ne gândim. Din momentul în care ne trezim, pâna când închidem ochii noaptea. Știm că, datorită acestei utilizări masive a rețelelor sociale, au existat preocupări tot mai mari cu privire la efectele asupra sănătății mintale.

Studiul a constatat că mulți participanți au raportat beneficii de pe urma unei pauze săptămânale de pe rețelele sociale. Au arătat o stare de spirit îmbunătățită și mai puțin stres în general. Ceea ce înseamnă că și o pauză scurtă poate avea un impact pozitiv.”

Când rețelele sociale amenință mentalul

Desigur, pentru mulți oameni, rețelele sociale fac parte din viața lor și este parte integrantă a cine sunt ei și a modului în care interacționează cu ceilalți.

„Cu toate acestea, dacă cineva petrece ore în fiecare săptămână pe rețelele sociale, se simte afectat negativ. Este logic să nu le mai folosiți pentru a vedea dacă acest lucru ajută”, subliniază cercetătorii.

Cercetătorii, după cum a raportat APE, vor studia și dacă beneficiul mental durează în timp, și ce se întâmplă dacă „abstinența” de la rețelele sociale durează mai mult de o săptămână. Dacă acest lucru este confirmat, atunci ar trebui să fie considerat de către profesioniștii în domeniul sănătății mintale ca o altă opțiune clinico-terapeutică.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook