Și totuși, doamna mea, și bărbații plâng: Singurătatea și despărțirea îi îmbolnăvesc…

Bărbat trist în costum

Singurătatea prelungită și despărțirile frecvente, afectează sănătatea bărbaților mai mult decât pe cea a femeilor, și pot fi cauzele unor boli grave. Cel puțin asta susține un nou studiu, care vine pentru a dezminți mitul omului „prea dur pentru a muri”.

Mi-e frică de singurătate

Bărbații care sunt singuri de câțiva ani sau au experimentat mai multe despărțiri de partenere, prezintă niveluri deosebit de ridicate de markeri inflamatori în sânge. Un fapt care indică șanse crescute pentru diferite boli, potrivit unui nou studiu științific.

Opusul, însă, nu pare să fie și în cazul femeilor singure sau ale celor care au trecut adesea prin despărțiri în relațiile lor.

Singurătatea și despărțirile cresc riscul de îmbolnăvire și deces

Se crede că inflamația cronică joacă un rol cheie în mai multe boli, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. Mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Dacă o astfel de inflamație, deși de grad scăzut, este persistentă și prelungită, este un indiciu al riscului crescut de boală și deces.

Cercetătorii de la Departamentul de Sănătate Publică de la Universitatea din Copenhaga, care au făcut public studiul lor în Journal of Epidemiology & Community Health, au analizat date privind 4.835 de persoane (3.170 bărbați și 1.442 femei) cu vârsta cuprinsă între 48 și 62 de ani (vârsta medie 54 de ani).

Aproximativ jumătate dintre ei a experimentat un fel de separare, divorț sau deces a unui partener. În același timp, un procent similar (54% dintre femei și 49% dintre bărbați) trăiseră singur de mai bine de un an.

Markerii inflamatori interleukina 6 (IL-6) și proteina C-reactivă (CRP) au fost măsurați în probe de sânge de la participanți, iar nivelurile lor au fost corelate cu viața lor personală.

S-a constatat că în rândul bărbaților, cei mai mari markeri de inflamație (până la 17%), au fost la cei care trecuseră prin cele mai multe despărțiri, precum și la cei care au fost singuri de mai bine de șapte ani (până la 12%).

Bărbații cu un nivel de educație mai înalt și care trăiau singuri, aveau mai multă inflamație cronică. Nu a fost găsită o asociere similară la femei.

Inflamație cronică în stilul de viață modern

„Numărul mic de despărțiri sau câțiva ani de viață singur, nu reprezintă în sine un risc de sănătate. Dar combinația mai multor despărțiri cu singurătatea prelungită, așa cum arată studiul nostru, afectează în mod semnificativ atât CRP, cât și nivelul IL-6.

Deși nivelurile de inflamație sunt scăzute, acestea sunt relevante din punct de vedere clinic. Ele reprezintă probabil un factor de risc pentru creșterea mortalității”, au spus cercetătorii.

Cercetătorii mai subliniază:

„În vremea noastră, un număr, deloc nesemnificativ, de oameni trăiesc cu astfel de inflamații cronice de nivel scăzut. Deoarece numărul gospodăriilor formate dintr-o singură persoană a crescut în ultimii 50-60 de ani în majoritatea țărilor cu venituri mari, acest grup de persoane, care au trecut prin despărțiri repetate în relații sau care locuiesc singuri din diverse motive, prezintă un risc ridicat”.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook