Cea mai urâtă gelozie este cea care pune întrebarea: „eu sau părinții tăi?”

Cuplu care se ceartă

Câți dintre noi ne-am întrebat cu adevărat ce înseamnă să fii într-o relație?

Adică să fi ales în mod conștient, să te angajezi față de o altă persoană, cu care nu doar îți place să petreci timp și să faceți lucruri împreună, ci să fie persoana care vrei să facă parte din viața ta, să fie parte a frecvenței tale zilnice.

Oricum, oricât de conștienți am intra într-o relație, va trebui întotdeauna să luptăm cu dușmanul invizibil, numit gelozie – una dintre cele mai intense emoții pe care le poate trăi o persoană.

Modul în care este manifestată și procesată gelozia, joacă un rol important pentru sustenabilitatea relației, pentru calitatea acesteia, precum și pentru sănătatea mintală a ambilor parteneri.

Există multe tipuri de gelozie, însă poate cea mai grea de depistat este aceea care apare din cauza relației bune pe care o are partenerul cu familia sa.

Adesea, sentimentul de amenințare resimțit de celălalt partener, este teama că relația nu este o prioritate. În orice relație care implică terți, ar trebui să luăm în considerare dacă există un risc realist, adică dovezi clare care confirmă o amenințare reală din partea familiei. Astfel încât, trebuie demonstrat dacă teama este justificată sau dacă este doar o poveste inventată.

Dacă nu există dovezi palpabile care să indice cele de mai sus, și frica se bazează pe gânduri negative și iraționale, atunci chestiunea devine puțin mai complicată, deoarece trăiește în imaginația celui care este gelos.

Desigur, sentimentele de gelozie, deci de respingere, furie, vinovăție și așa mai departe, nu apar peste noapte, ci sunt convingeri profunde pe care cineva le poartă pe umeri, ani de zile, cu privire la imaginea pe care o are despre familie.

O cauză frecventă poate fi o experiență traumatizantă din copilărie, un abandon pe care persoana l-a trăit și pe care l-a stigmatizat.

Chiar și un eveniment traumatic (din relații trecute, care nu au fost încă depășite) poate declanșa sentimente similare, precum și sentimente de neîncredere, trădare sau lipsă de iubire. Aici, dragostea partenerului pentru familia sa este, de asemenea, principalul motiv de respingere.

Partenerul care se simte gelos, trăiește o anxietate intensă și își creează scenarii negative și distructive în mintea lui, care nu-l ajută deloc să vadă clar.

El este într-o continuă îndoială și încearcă să-și controleze constant partenerul în raport cu familia sa. Merge uneori până într-acolo, încât îi vorbește de rău sau îi ironizează, pentru că acesta este modul lui de a se apăra împotriva amenințării.

Nevoia lui de dragoste, atenție și recunoaștere, din păcate, îl face posesiv și manipulator.

Toate acestea, au drept consecință, faptul că îi este greu să se relaxeze și că nu se poate bucura de nici una dintre cele două relații. Apoi se simte rănit și trădat, pentru că se simte lăsat pe dinafară sau pe locul doi.

Nu există soluții magice aici.

Când cineva experimentează aceleași sentimente, din nou, și din nou, în relațiile sale, ar trebui la un moment dat să privească în interior și să decodeze mesajele ascunse în spatele geloziei.

Ar trebui să se concentreze pe sentimentele și gândurile sale, să-și îmbunătățească încrederea de sine și stima de sine, pentru a elimina gelozia. În caz contrar, o va extinde și la alte probleme din viața de zi cu zi.

Pentru că acest proces este unul dureros, în orice caz, nimeni nu este obligat să lupte și să-l depășească singur. Îndrumarea unui expert ar fi utilă și, mai presus de toate, ar crea un mediu sigur pentru ca persoana geloasă să-și împărtășească gândurile.

Față de cei care cred că gelozia indică interes, voi spune explicit și categoric că orice fel de gelozie nu este un semn de iubire, ci de dependență!

În orice formă de relație este implicată gelozia, temeliile sunt zdruncinate și, mai devreme sau mai târziu, se vor prăbuși.

A pretinde ca o relație să fie bazată pe iubire, încredere, apreciere, respect, înțelegere și efort, înseamnă că și noi suntem dispuși, în același timp, să le oferim.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook