Mintea are un buton de ștergere! Aflați cum să-l utilizați și apăsați “Ștergeți” acum!

Mintea are un buton de ștergere! Aflați cum să-l utilizați și apăsați “Ștergeți acum!

Există o zicală veche în neuroștiință care spune: „Neuronii care se declanșează în același timp, sunt legați împreună”. Aceasta înseamnă că, cu cât folosim mai mult anumite căi neuronale în creierul nostru, cu atât circuitul pe care îl alcătuiesc devine mai puternic.

Acesta este motivul pentru care o altă zicală veche funcționează; „practica face perfectul”. Cu cât exersăm mai mult un instrument muzical, un limbaj, o jonglerie sau ceva similar, cu atât circuitele din minte, responsabile de aceste funcții, devin mai puternice.

Oamenii de știință știu aceste lucruri de ani de zile. Cu toate acestea, în zilele noastre, cercetătorii descoperă un alt aspect al acestui adevăr: a învăța ceva, chiar mai important decât practica, este capacitatea de a dezvăța sau de a rupe vechile conexiuni neuronale care reglează lucruri care nu ne mai sunt utile. Această practică este denumită „tăieri sinaptice” .

Cum și de ce sunt șterse conexiunile neuronale:

Imaginează-ți mintea ca pe o grădină în care, în loc să crești flori, fructe și legume, cultivi conexiuni sinaptice între neuroni. Acestea sunt conexiunile pe care le parcurg neurotransmițători precum dopamina , serotonina și alții.

„Celulele neurogliale” sunt grădinarii creierului și acționează pentru a accelera semnalele între anumiți neuroni. Există și alte celule gliale mai specializate care scot gunoiul, smulg buruienile, ucid dăunătorii, sapă solul.

Acești “grădinari” esențiali ai creierului tău, sunt numiți „celule microgliale”. Treaba lor este să “taie” conexiunile sinaptice. Întrebarea este, de unde știu ele pe care să le taie?

Cercetătorii abia acum încep să dezlege acest mister, dar ceea ce știu este că conexiunile sinaptice mai puțin utilizate sunt marcate de o proteină, C1q (și altele). Atunci când celulele microgliale detectează această proteină, ele se leagă de ea și distrug (sau taie, dacă doriți) acea sinapsă specială.

Acest lucru eliberează spațiu în creier pentru a construi conexiuni noi și mai puternice, astfel încât să putem învăța mai multe. Acesta este motivul pentru care somnul este atât de important.

Creierul tău se curăță singur când dormi!

Uneori, când poți învăța ceva nou, sau poți începe serviciul la un nou loc de muncă sau hobby, s-ar putea să fi simțit că mintea ta este plină și că nu mai poți păstra alte idei și abilități. Ei bine, asta este literalmente adevărat.

Când înveți multe lucruri noi, care sunt noi pentru tine, creierul tău construiește conexiuni, dar multe altele rămân latente și inadecvate. Creierul tău va trebui să taie multe dintre aceste conexiuni și să construiască căi mai eficiente în locul lor. El face asta când dormim.

Când dormi, celulele creierului se micșorează cu până la 60% pentru a face loc celulelor gliale să ajungă și să elimine deșeurile. Așa sunt tăiate sinapsele. Când ne trezim după o noapte odihnitoare, suntem capabili să gândim clar și rapid. Este ca și cum ai deconstrui fișierele fragmentate ale computerului.

Din același motiv, somnurile scurte din timpul zilei sunt benefice pentru abilitățile tale cognitive. Un pui de somn de 10 sau 20 de minute oferă celulelor microgliale șansa de a călători către conexiuni îndepărtate neutilizate, de a le distruge și de a face loc altele noi să crească.

A face muncă mentală cu privarea de somn este ca și cum ai încerca să-ți croiești drum printr-o junglă densă doar cu un cuțit. În acest mediu supraîncărcat, progresul va fi lent și plictisitor.

Dimpotrivă, când gândești, în timp ce creierul tău este bine odihnit, este ca și cum ai rătăci confortabil printr-un parc mare. Căile sunt clare și definite, și se conectează între ele în puncte evidente, copacii sunt la locul lor, poți vedea la sute de metri în fața ta pe parcurs. Este destul de revigorant.

Iată cum poți controla ceea ce se șterge din mintea ta:

După cum am spus mai devreme, sinapsele pe care nu le folosiți sunt marcate pentru reciclare. Cele care rămân sunt cele care vor fi hrăniți și oxigenate. Deci, trebuie să fii atent la ceea ce gândești.

Dacă petreci prea mult timp teoretizând despre cum se va încheia „Game of Thrones” și mult mai puțin timp pe subiecte legate de muncă, ghiciți ce sinapse vor fi marcate pentru reciclare.

Dacă ești împotriva cuiva la serviciu și îți petreci timpul gândindu-te la cum să te răzbuni pe el, mai degrabă decât la proiectele și ideile pe care le ai în derulare, vei forma o mare rețea de căi sinaptice de scenarii de răzbunare imaginative, însă vei avea sinapse slabe pentru proiectele tale care vor duce la decizii proaste.

Pe ce ne concentrăm, asta prevalează!

Puteți să vă navigați literalmente prin minte și să alegeți ceea ce doriți să faceți, acordând atenție direcției implementării sale.

Desigur, nu poți controla tot ce ți se întâmplă în timpul zilei, dar poți controla cât de mult te afectează. Pentru a fi mai specific, puteți alege ceea ce vă place și să vă construiți propriile conexiuni neuronale pentru a implementa acel lucru.

În loc să te ocupi de lucrurile care te țin în loc, concentrează-te asupra lucrurilor care te pot face o persoană mai bună. În loc să-ți imaginezi scenarii care probabil nu se vor întâmpla niciodată, meditează. Limpezește-ți mintea. Adu-ți mintea în prezent și folosește-ți energia mentală spre calea care te avantajează.

Este într-adevăr un joc de strategie. Ar trebui să-ți folosești mintea inteligent, fii inteligent. Rezistă tentației de a te angaja în lucruri care nu te avantajează, asta te va face mai inteligent.

Pentru a șterge ceva, pur și simplu nu te mai gândi la acel lucru.

Chiar și atunci când altcineva îți amintește, concentrează-ți atenția în altă parte. Mai devreme sau mai târziu își va găsi drumul și va fi marcat pentru reciclare.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook