Pe omul care mă minte nu-l mai pot privi în ochi niciodată…

Femeie plictisită la restaurant

S-au făcut studii care au demonstrat că minciuna se învață încă de la vârsta de doi ani.

Sunt persoane cărora le este infint mai ușor să mintă decât să spună adevărul, chiar dacă pentru a minți este nevoie de o memorie foarte bună.

Mitomania, cunoscută ca și minciuna patologică sau impulsul de a minți, nu este chiar o boală, aceasta nefiind înscrisă în DSM V (Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders). Mitomania este un simptom al unor tulburări de personalitate.

Persoanele care suferă de această tulburare de personalitate, au probleme mari în interacționarea cu ceilalți, practic acestora fiindu-le teamă să fie dezaprobați. Astfel, ei se motivează inventând povești prin care să stârnească interesul celor din jur.

Pe scurt, mitomanii, dar și oamenii perfect sănatoși care mint pentru a ascunde un adevăr, au un singur motiv pentru care o fac: DE FRICĂ!

Da, este adevărat, oamenii mint de frică!

Le este frică de consecințele faptelor lor și, în balanța lor morală, minciuna este mai puțin gravă decât dacă ar spune adevărul.

Eu cel mai tare urăsc minciuna. Pot ierta multe, însă pe omul care mă minte nu-l mai pot privi în ochi niciodată. Și pentru că știu cât de important este să îți dai seama când cineva te minte, am găsit câteva indicii care trădează minciuna:

Ochii

Când cineva te privește în ochi în timpul discuției cu tine, observă dacă acesta încearcă să privească tot timpul într-un punct fix, dacă pupilele i se dilată sau dacă contactul său vizual este continuu.

În general, un mincinos experimentat, te va privi fix în ochi, ca și când te înfruntă. În acest fel, presiunea psihologică pe care o exercită asupra ta, te poate convinge să-l crezi.

Mâinile

Dacă nu este recunoscut ca fiind o persoană timidă, mincinosul va prezenta semne de agitație la nivelul mâinilor; se joacă cu pixul, telefonul, bricheta, cu părul sau cu orice alt obiect are în mână, ori gesticulează mult.

Vocea

Fără să vrea, își subțiază vocea. În încercarea de a fi convingător, articulează corect cuvintele și nu folosește prescurtări.

Formularea răspunsului

Dacă vocea sa nu îți oferă suficiente indicii, cu siguranță o va face formularea răspunsului. În general, mincinoșii au nevoie de pauze lungi pentru a gândi formularea, pentru ca vor ca aceasta să fie cât mai convingătoare. Un răspuns rapid îl poate trăda.

Detaliile

Cineva care minte, este foarte generos în detalii. Culmea, unii au o logică foarte avansată, dar și talent în a plasa câte un elemen cheie menit să te convingă că știu despre ce vorbesc.

Poziția ofensivă

Răspunsurile lui vor fi suficient de agresive, încât te poate face să crezi că îl acuzi pe nedrept. Va încerca să îți inducă sentimentul de vinovăție pentru a încheia subiectul cât mai repede.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook