Semne că ești într-o relație (foarte) greșită…

Silueta unui cuplu de îndrăgostiți

Ce înseamnă „o relație greșită”?

În ciuda percepției larg răspândite, “greșită” nu este doar acea relație care este sortită eșecului – că în cinci, zece, cincisprezece luni te vei despărți și vei ajunge să suferi.

De fapt, acest scenariu este de multe ori mai legitim (și mai puțin greșit) decât ceea ce din punct de vedere psihologic am descrie ca fiind o relație care dăunează psihicului uneia sau ambelor părți implicate.

Nu te poți purta ca și cum nu ai înțelege: sunt sigur că îți amintești exemplul „prietenului tău” care era îndrăgostit nebunește și nefericit în același timp (dar doar tu și restul prietenilor lui puteai vedea acesta din urmă) într-o relație. El era cel care petrecea o zi pe lună în rai și restul în iad, care se certa, plângea, țipa, era deprimat la fiecare trei zile dar nu se despărțea.

De ce? În primul rând, pentru că am spus, era îndrăgostit nebunește. Și în al doilea rând, dacă l-ai întreba, ar spune: „dar suntem un cuplu perfect atunci când nu ne certăm”.

Semne inconfundabile că te afli într-o relație greșită:

După ce am lămurit, în câteva cuvinte, că “greșită” este relația care te doare și care te doboară psihologic, hai să vedem ce este de făcut atunci când înțelegi că ai căzut în capcană și trebuie să începi urgent să cauți ieșirea.

– Prietenii tăi au început să facă sugestii subtile de genul: „hei, din moment ce nu vă distrați când sunteți împreună, de ce nu vă luați distanța pentru un timp?”. Sau mai puțin subtil, de genul: „cum se poate să nu vezi că omul ăsta al tău are nevoie de terapie psihologică?”.

– Te gândești înainte de a vorbi în fața lui/ei, sau îți “rotunjești” punctul de vedere pentru a se potrivi mai mult cu al lui/ei.
– Cauți adesea modalități de a obține feedback pozitiv de la el/ea, ceea ce este extrem de rar.

– Îți faci mereu griji despre ceea ce va crede despre tine

Te întrebi cum va interpreta ceva ce ai spus, făcut sau povestit despre cum ți-ai petrecut ziua. Drept urmare, treptat, vorbești cu el/ea din ce în ce mai puțin sau ascunzi lucruri, gânduri și opinii pe care crezi că nu le va aproba.

– Deseori te gândești sau spui „suntem perfecți atunci când nu [completăm motivul pentru care ne certăm aici]”.
– Când te gândești la relația ta, te concentrezi pe aspectele ei pozitive și negi complet, chiar și față de tine, aspectele negative.

– Ești supărat(ă) din cauza lui/ei (sau ca să spun mai politicos, dintr-un motiv legat de el) o dată pe lună, sau mai des.
– Eviți să discuți cu el/ea problemele relației tale care te întristează.
– Te învinovățești pentru comportamentul lui/ei.

– Încerci să fii perfect(ă) în toate, pentru că te temi de criticile lui/ei.
– Te-ai “prins” măcar o dată bucuros(ă) că a fost supărat(ă) de ceva. Apoi, desigur, ai respins gândul și nu l-ai recunoscut niciodată nimănui.

– Treci prin perioade “flash” în care ești la fel de fericit(ă) ca atunci când te-ai îndrăgostit prima dată. Intervale nu durează niciodată mult.
– Ai luat decizia de a vă despărți cel puțin o dată în trecut, dar v-ați reîntors împreună.

– Relația ta seamănă mai degrabă cu o obsesie: umbrește toate celelalte domenii ale vieții tale, este singurul factor de care depinde starea ta de spirit, este primul lucru la care te gândești când te trezești și ultimul lucru înainte de a te culca.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook