Se poate îndrăgosti de tine în 45 de minute, punându-i 36 de întrebări și privindu-vă în ochi 4 minute!

Femeie care sprijină capul pe umărul unui bărbat

Utilizarea unui set structurat de întrebări poate ajuta cu adevărat doi oameni să se îndrăgostească?

Aceasta este premisa din spatele celebrelor „36 de întrebări care duc la iubire”, un experiment popularizat printr-un eseu viral și inspirat de cercetări psihologice reale despre modul în care se formează intimitatea.

Astăzi, oamenii aduc testul cu ei la primele întâlniri, iar terapeuții în relații îl recomandă cuplurilor care doresc să se reconecteze emoțional. Iată cum funcționează cele 36 de întrebări și știința din spatele lor.

Care sunt cele 36 de întrebări pentru a te îndrăgosti?

Așa-numitele 36 de întrebări pentru a te îndrăgosti sunt un set de întrebări dezvoltate în anii 1990 de psihologii Arthur Aron, Elaine Aron și alți cercetători pentru a vedea dacă doi străini pot dezvolta o conexiune intimă doar punându-și unul altuia o serie de întrebări din ce în ce mai personale.

Experimentul a devenit extrem de popular după ce rubrica New York Times Modern Love a publicat un eseu al lui Mandy Len Catron în 2015, despre experiența ei de a încerca întrebările cu o cunoștință cu care a ajuns să se căsătorească.

Iată cele 36 de întrebări:

Setul I

1. Având în vedere alegerea oricui din lume, pe cine ți-ai dori ca invitat la cină?
2. Ți-ar plăcea sa fii faimos? În ce fel?
3. Înainte de a face un apel telefonic, repeți vreodată ceea ce vei spune? De ce?

4. Ce ar însemna o zi “perfectă” pentru tine?
5. Când ți-ai cântat ultima oară? Dar altcuiva?
6. Dacă ai fi capabil să trăiești până la vârsta de 90 de ani și să păstrezi, fie mintea, fie corpul unui tânăr de 30 de ani în ultimii 60 de ani din viața ta, ce ți-ai dori?

7. Ai o bănuială secretă despre cum vei muri?
8. Numește trei lucruri pe care tu și partenerul tău pare să le aveți în comun.
9. Pentru ce te simți cel mai recunoscător în viața ta?

10. Dacă ai putea schimba ceva despre modul în care ai fost crescut, care ar fi acesta?
11. Spune-i partenerului tău, în 4 minute, povestea vieții tale cât mai detaliat posibil.
12. Dacă te-ai trezi mâine dobândind vreo calitate sau abilitate, care ar fi?

Setul II

1. Dacă o sferă de cristal ți-ar putea spune adevărul despre tine, despre viața ta, despre viitor sau despre orice altceva, ce ai vrea să știi?
2. Există ceva ce ai visat să faci de mult timp? De ce nu ai făcut-o încă?
3. Care este cea mai mare realizare a vieții tale?

4. Ce prețuiești cel mai mult într-o prietenie?
5. Care este cea mai de preț amintire a ta?
6. Care este cea mai groaznică amintire a ta?
7. Dacă ai ști că într-un an vei muri brusc, ai schimba ceva în felul în care trăiești acum? De ce?

8. Ce înseamnă prietenia pentru tine?
9. Ce roluri joacă dragostea și afecțiunea în viața ta?
10. Împărtășește ceva ce consideri ca fiind caracteristici pozitive a partenerului tău. Enumeră 5 astfel de caracteristici.

11. Cât de apropiată și de caldă este familia ta? Simți că copilăria ta a fost mai fericită decât a celorlalți?
12. Ce simți despre relația cu mama ta?

Setul III

1. Faceți fiecare trei afirmații adevărate care să cuprindă “noi”. De exemplu: „Suntem amândoi în această cameră simțindu-ne…”
2. Completează această propoziție: „Mi-aș dori să am pe cineva cu care să pot împărtăși…”
3. Dacă urmează să devii prieten apropiat cu partenerul tău, te rog să împărtășești ceea ce ar fi important să știe.

4. Spune-i partenerului tău ce îți place la ei; fii foarte sincer de data aceasta, spunându-i lucruri pe care s-ar putea să nu le spui altcuiva pe care tocmai ai întâlnit.
5. Împărtășește cu partenerul tău un moment jenant din viața ta.
6. Când ai plâns ultima dată în fața altei persoane? Dar de unul singur?

7. Spune-i partenerului tău un lucru care îți place deja la el.
8. Ce (dacă este ceva) este prea serios pentru a fi luat în glumă?
9. Dacă ar fi să mori în această seară, fără posibilitatea de a comunica cu cineva, ce ai regreta cel mai mult că nu ai spus cuiva? De ce nu i-ai spus încă?

10. Casa ta, care conține tot ceea ce ai, ia foc. După ce îi salvezi pe cei dragi și animalele de companie, ai timp să faci o ultimă cursă în siguranță pentru a salva orice lucru. Ce ar fi? De ce?
11. Dintre toți oamenii din familia ta, a cui moarte te-ar afecta cel mai mult? De ce?
12. Împărtășește o problemă personală și cere sfatul partenerului tău despre cum ar putea să te ajute să o rezolvi. De asemenea, roagă-ți partenerul să-ți spună cum crede că te simți în legătură cu problema pe care ai ales-o.

Cercetarea din spatele celor 36 de întrebări:

Cele 36 de întrebări au fost dezvoltate de o echipă de cercetători condusă de Arthur Aron și Elaine Aron, doi psihologi (soț și soție) care au petrecut decenii cercetând cum se formează atracția, intimitatea și dragostea romantică.

În 1997, echipa a publicat o lucrare în Buletinul 1 de Personalitate și Psihologie socială, care descrie o serie de experimente în care au cerut unor perechi de străini (sau într-o altă versiune a experimentului – perechi de colegi de facultate) să se întrebe, pe rând, între ei, fiecare dintre cele 36 de întrebări.

La sfârșitul experimentului, perechile au fost rugate să petreacă patru minute neîntrerupte privindu-se în ochi.

„Un model cheie asociat cu dezvoltarea unei relații strânse între semeni este dezvăluirea de sine susținută, în creștere, reciprocă și personală”, scriu cercetătorii și colegii lor în lucrare. „Miezul metodei pe care am dezvoltat-o ​​a fost de a structura o astfel de auto-dezvăluire între străini”.

Întrebările sunt concepute pentru a ajuta doi oameni să dezvăluie treptat din ce în ce mai multe despre ei înșiși, precum și să identifice moduri în care se aseamănă unul cu celălalt și să spună cu voce tare lucrurile care le plac la celălalt.

Această combinație de auto-dezvăluire, similitudini percepute și deschidere către apropierea unul de celălalt este ceea ce s-a descoperit că accelerează crearea sentimentelor de apropiere și intimitate. Acestea fiind spuse, așa cum notează Elaine Aron într-o postare pe blogul Psychology Today, întrebările nu au fost special concepute pentru a ajuta oamenii să se îndrăgostească – sunt pur și simplu despre crearea apropierii.

Întrebările au fost folosite în multe alte studii de psihologie, de la a ajuta cuplurile căsătorite să se apropie unul de celălalt până la a ajuta oamenii să reducă prejudecățile rasiale.

Se pot îndrăgosti doi străini datorită celor 36 de întrebări?

Cele 36 de întrebări sunt concepute pentru a ajuta doi străini să dezvolte sentimente de apropiere și intimitate. S-ar putea să se “îndrăgostească” sau nu, dar cercetările lui Aron au arătat că sunt eficiente în crearea intimității.

„De asemenea, ar trebui să subliniem că scopul procedurii noastre a fost de a dezvolta un sentiment temporar de apropiere, nu o relație reală în curs de desfășurare”, scriu cercetătorii în lucrare. Ei concluzionează:

„Producem apropiere reală? Da și nu. Credem că apropierea produsă în aceste studii este experimentată ca fiind similară în multe moduri importante cu apropierea simțită în relațiile naturale care se dezvoltă în timp. Pe de altă parte, se pare că este puțin probabil ca procedura să producă loialitate, dependență, angajament sau alte aspecte relaționale care ar putea dura mai mult pentru a se dezvolta.”

Funcționează cu adevărat cele 36 de întrebări pentru a te îndrăgosti?

Cele 36 de întrebări au ajutat cel puțin unele cupluri să se îndrăgostească, deși altele nu au avut atât de mult noroc folosindu-le. Catron, scriitoarea din spatele eseului viral publicat în revista Times, a ajuns să se căsătorească cu bărbatul cu care a făcut experimentul.

O altă pereche dintr-unul dintre experimentele originale ale familiei Aron, cu setul de întrebări, s-a căsătorit și ea, iar la nuntă a participat întreaga echipă de cercetare.

„Mi-aș dori să am statistici despre cuplurile care au rezultat din această cercetare, dar știu cel puțin câteva în care oamenii m-au contactat direct”, a spus Daniel Jones, editor al rubricii Modern Love de la Times, într-un episod de podcast WBUR din 2016, despre eseu.

Iată cum au funcționat cele 36 de întrebări pentru alți oameni care au încercat experimentul de atunci:

„La sfârșitul nopții, m-am simțit de parcă îl cunosc pe tipul ăsta mai bine decât îl cunosc pe cel mai bun prieten al meu… Deși nu m-am îndrăgostit cu mintea în acea noapte, nu m-ar deranja să cunosc această persoană mai bine. Avem o a doua întâlnire? Nu știu încă.” — Liu Kai Ying, prin Zula

„Înainte de experiment, ea a spus: „Probabil că nu avem prea multe în comun, dar voi participa oricum”. După aceea, părerea ei a fost opusă, că s-ar putea chiar să avem prea multe în comun. Cred că exercițiul a fost o experiență foarte satisfăcătoare… – un utilizator pe Reddit

„Este imposibil de ghicit cât va dura intimitatea intensificată. Dar sunt mai sigur ca niciodată că sunt cu persoana potrivită.” – Melanie Berliet, via Salon

„Se pare că știam deja toate răspunsurile la întrebările pe care le-am pus, chiar și la cele mai intense. Și cele pe care de fapt nu le cunoșteam s-au transformat în dezbateri despre „chiar ai aborda asta în acest fel? Nu te comporți ca mine, nu te cunosc. Și am ajuns să ne culcăm nervoși din cauza tuturor certurilor.” – Meagan Shapiro, prin The Odyssey

„Am încercat acum un an cu un tip la o a doua întâlnire. În prezent locuim împreună.” – un alt utilizator Reddit

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook