Țineți aproape oamenii fericiți. Fericirea este contagioasă…

Două fete fericite, pe role

Fiecare dintre noi știe foarte bine ce să facă pentru a trăi o viață fericită. Dar se pare că, potrivit cercetărilor, fericirea poate fi, de fapt, contagioasă.

Poate că aceasta nu este o știre nouă, dar potrivit unui studiu recent publicat în revista Royal Society Open Science, prietenii noștri ne pot comunica atât starea lor bună, cât și cea proastă.

Desigur, asta nu înseamnă că ar trebui să încetezi să mai ieși cu prietenii tăi care nu trec printr-o perioadă fericită sau sunt pesimiști, pentru că într-un astfel de caz poți face o schimbare în viața lor făcând lucruri care le vor oferi bucurie.

Acest nou studiu se adaugă celor anterioare care raportează că atât fericirea, cât și tristețea, precum și diverse obiceiuri sau comportamente, precum fumatul, băutura, obezitatea, tipurile de exerciții fizice și chiar capacitatea de concentrare, pot fi transmise atât prin intermediul rețelelor sociale, cât și prin viața însăși.

Diferența la această cercetare este că, în timp ce studiile anterioare au analizat datele despre prietenie la un moment dat în timp, această cercetare analizează prietenia în relația cu schimbările sociale și ale dispoziției care au avut loc de-a lungul timpului.

Acest studiu a analizat 2.194 de elevi de gimnaziu și liceu, care au participat la sesiuni de depresie. Acești copii au fost rugați să răspundă la întrebări despre cei mai buni prieteni ai lor.

Ieșiți cu oameni fericiți. Fericirea este contagioasă conform noilor cercetări.

Rezultatele au arătat că copiii ai căror prieteni sufereau de dispoziții proaste au fost mai predispuși să raporteze că sunt și ei într-o dispoziție proastă, în timp ce șansele ca starea lor de spirit să se îmbunătățească erau minime chiar și un an mai târziu.

În schimb, atunci când copiii petreceau timp cu prieteni mai fericiți, starea lor de spirit era mai predispusă să se îmbunătățească în timp.

De asemenea, unele simptome care pot fi asociate cu depresia, cum ar fi slăbiciunea, oboseala și pierderea interesului, par să urmeze tiparul de mai sus, un fenomen pe care oamenii de știință îl numesc „contagiune socială”.

Doctorandul Robert Eyre, de la Universitatea din Warwick, a declarat: „Veștile bune din munca noastră sunt că, în urma unor sfaturi bazate pe dovezi pentru îmbunătățirea stării de spirit, cum ar fi exercițiile fizice, somnul bun și gestionarea stresului, vă pot ajuta și prietenii”.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook