Unde se termină relațiile interzise?

Femeie cu un trandafir

O relație interzisă te poate duce în rai? Metaforic vorbind, nu teologic…

Iubiri secrete, lipsite de glorie, ilicite, cunoscute doar de îndrăgostiți. Majoritatea psihoterapeuților sunt negativi față de ele, pentru că de obicei nu sunt încununate cu succes.

Pe de altă parte, istoria lumii este plină de asemenea celebri și infami, pe care fiecare generație îi descoperă cu uimire. Poate ar trebui să privim problema mai global?

Oricine a fost implicat vreodată în chinurile unei relații ilicite sau secrete, știe că o astfel de relație poate fi incitantă, stresantă, epuizantă, complicată, împovărătoare (în nicio ordine anume).

Deși există un dezacord cu privire la rezultatul unei astfel de relații, consilierea modernă consideră că rareori aceasta se termină cu succes.

Multe sondaje, prin chestionare, s-au bazat pe această schemă și, deși confirmă că fructul interzis este mai dulce, ele pun la îndoială durabilitatea acestor relații și susțin că în timp se deteriorează și în cele din urmă se dizolvă.

Eventual, aici există o eroare metodologică, plecând de la logica că orice relație care nu ajunge la căsătorie sau la conviețuire de lungă durată, ar trebui considerată un eșec.

De ce succesul, bucuria, plăcerea, nu se pot limita la un context pe termen mai scurt?

Dar înainte de a ne desfășura raționamentul, să vedem ce reiese din cercetările privind relațiile în secret (colegi care nu vor să fie supuși ridicolului și bârfei de la birou, de exemplu) sau cuplurilor care fac compromisuri (de exemplu, căsătoriți care locuiesc împreună din cauza copiilor sau din cauza intereselor financiare comune).

Floarea mea ascunsă.

Trebuie menționat că investigarea romantismului ascuns este dificilă din cauza naturii “ilegale” a unor astfel de relații.

Unii susțin cu tărie că sunt doar prieteni unul cu celălalt sau că au avut cândva un flirt care nu a progresat. Rareori vor afirma, chiar și în sondaje anonime, că duc o a doua viață.

Prin urmare, ar trebui să fim suspicioși cu privire la rezultatul ce reiese din astfel de anchete. El nu este întotdeauna exact.

Un alt element cheie găsit în aceste studii, arată faptul că partenerilor unor astfel de relații le lipsește sprijinul social. Nu au unde să-și exprime durerea și, atunci când se întâlnesc, o fac cu sufletul la gură, în locuri îndepărtate și în afara hărții lor sociale. De multe ori, sub povara vinovăției.

Toate acestea, însă, la un moment dat, devin obositoare și împovărătoare și, undeva acolo, încep primele tremurături ale relației. Alte cercetări arată că secretul este legat de scăderea stimei de sine, frica și nervozitatea, stresul și insomnia (când nu dorm împreună).

Pe de altă parte, secretul subminează relațiile romantice atunci când acestea trebuie să fie oficializate. Apoi, secretele pot sabota sănătatea emoțională și fizică și pot distruge existența.

Este tipic ca cercetările să descrie efectele potențial negative ale relațiilor ascunse asupra sănătății și bunăstării.

Atunci când acest lucru nu este dorit, secretul acționează ca stimul, crescând obsesia și atașamentul față de partener. Mai puțină vizibilitate, poate însemna mai multă rezistență uneori și, de asemenea, trebuie să ne amintim întotdeauna că fiecare caz este diferit.

În general, totuși, există o tendință puternică în consilierea psihologică americană de a moraliza prin direcție, considerând că orice este împotriva tiparului căsătoriei de fidelitate eternă, este eșuat, rău și dăunător.

Răspunsul este dat de viața însăși, de producția literară și de natura artistică, în capodopere precum „Romeo și Julieta”, Anna Karenina, alături de nenumărate alte epopee literare și muzicale care laudă dragostea secretă.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook