Află cum alegerea cuvintelor pozitive îți poate schimba viața…

Femeie în lumina soarelui

Felul în care vorbim are un impact puternic asupra capacității noastre de a fi fericiți și de a avea succes, dar puțini dintre noi alegem în mod conștient cuvintele pe care le folosim.

Studiile au arătat că utilizarea cuvintelor negative precum “nu”, poate modifica eliberarea de hormoni și neurotransmițători și poate deteriora structurile cheie care ne reglează memoria și emoțiile.

Schimbarea modului în care ne vorbim cu noi înșine și cu ceilalți, printr-o alegere mai bună a cuvintelor, ne poate afecta optimismul și poate îmbunătăți disponibilitatea celorlalți de a asculta ceea ce avem de spus.

Iată câteva sfaturi despre cum să folosiți cuvintele pentru a vă îmbunătăți viața:

„Cuvintele pe care le rostim devin casa în care trăim”. – Hafez

Cel mai puternic cuvânt din vocabularul nostru este “încă”.

Facem adesea afirmații precum: „Nu am învățat franceza” sau „Nu știu cum să slăbesc”, dar adăugând un cuvânt mic la sfârșitul fiecărei propoziții, schimbi sentimentul, de la ceva ce nu poți face, în ceva ce aspiri să faci.

Creierul tău recunoaște diferența subtilă dintre o afirmație improbabilă și o afirmație care arată că s-ar putea întâmpla în viitor. Ori de câte ori începi ceva nou, amintește-ți acest adjuvant util pentru a face propozițiile mai puternice și mai promițătoare.

De exemplu, „Nu am alergat la maraton, încă”. Această propunere lasă deschisă posibilitatea ca un astfel de lucru să se întâmple în viitor, mai degrabă decât să o excludă complet.

Scoate din viața ta expresia „Nu am timp”.

Sintagma „nu am timp” a devenit, cu siguranță, o expresie comună a acestei generații. Aspirăm să fim ocupați ca și cum acest lucru ar dovedi că facem lucruri importante și că nu ne irosim viața.

Expresia „nu am timp” înseamnă că sunt ocupat sau încerc să fac tot ce trebuie făcut. Se sugerează înlocuirea cuvântului “ocupat” cu cuvintele “productiv” sau „plin” și înlocuirea expresiei „nu am timp” cu expresia „ziua mea este plină”.

Această mică schimbare oferă un sentiment mai mare de control asupra rezultatului. Eliminând agitația și calmându-ne mental devenim mai eficienți și capabili să facem față sarcinilor paralele.

Gata cu “trebuie”!

Cuvântul “trebuie” nu indică o acțiune pozitivă. Prezintă mai mult o obligație și o explicație a motivului pentru care faci ceva. Dacă vrei să obții ceva folosind punctele tale forte, impulsul trebuie să vină din interior. Înlocuirea cuvântului “trebuie” cu alte cuvinte, neutre sau pozitive, va transforma propoziția într-o declarație de intenție.

De exemplu, nu spune: „trebuie să merg la prânz cu colegii”, ci „voi merge la prânz cu colegii”. Reflectați de unde provine acest “ar trebui”, aceasta ar fi o bună practică. Poate că părinții, rudele, prietenii, cultura sau religia ne-au făcut să credem că ar trebui să facem ceva. Dacă acest „ar trebui” nu corespunde cu ceea ce ne dorim cu adevărat, atunci este cu adevărat ceva ce vrem să facem?

Gata cu „voi încerca”!

„Voi încerca” înseamnă, de obicei, că nu vei face ceva sau creează îndoieli cu privire la succesul rezultatului. Elimină „voi încerca” din vocabular pentru a adopta o mentalitate mai pozitivă și mai puternică. Dacă ai de gând să faci ceva, fă-o. Spunându-ți adevărul, intri în contact mai bine cu adevăratul tău sine și începi să identifici mai clar ce vrei să faci cu viața ta.

Începe să vorbești pozitiv.

Când te referi la ceva ce îți dorești, în loc de ceva ce vrei să eviți, vocea ta capătă mai multă putere. Alege să vorbești despre ceea ce vrei mai degrabă decât despre ceea ce nu vrei. De exemplu, în loc să spui: „Voi înceta să mai am de-a face cu oameni care nu merită”, spune: „Voi găsi oameni care vor scoate ce e mai bun din mine”.

Nu este doar ceea ce spui, ci și felul cum o spui.

S-au făcut multe cercetări asupra modului în care postura și limbajul corpului  afectează capacitatea de a fi auzit cu succes. Iată câteva sfaturi rapide despre cum să vorbești după ce ai făcut alegerea cuvintelor:

– Păstrează contactul vizual cu interlocutorul tău.
– Ține-ți umerii pe spate.
– Mâinile pe șolduri sau lângă șolduri.
– Picioarele ar trebui să aibă o distanță mică între ele.
– Dacă stai în picioare, așează-te înainte, fără să îți încrucișezi brațele și picioarele.
– Folosește suficient volum în voce pentru a transmite încredere, însă fără a vorbi tare.

Alocarea timpului pentru a modifica felul în care vorbești, poate îmbunătăți comunicarea la locul de muncă, acasă și în relațiile personale. Alege cuvinte pozitive și fă-ți viața mai frumoasă!

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook