Este plin de oameni nepoliticoși care se cred sinceri…

Două fete pe o mașină

M-am săturat să văd, și mai ales să aud, oameni care își insultă, își înjosesc și își fac de rușine prietenii, familia și cunoștințele, pentru că ei pretind că sunt foarte sinceri.

Dar cel mai rău, este că își declară sinceritatea cu mândrie!

„Așa sunt eu! Sincer! Spun adevărul, chiar dacă doare!”, sunt doar câteva exemple de declarații care arată cât de încrezători și mândri sunt de ei înșiși.

De asemenea, m-am săturat să tot citesc articole care încurajează acest gen de onestitate. Autori care îți spun că doar așa îi vei păstra pe cei care chiar merită.

Aș dori să subliniez ceva pentru cei care se cred sinceri, însă știm cu toții că nu sunt. Știu și ei asta.

Nu confundați niciodată onestitatea cu grosolănia. Voi toți, aliații onestității, să știți că, cu cât sunteți mai „sinceri”, cu atât deveniți mai nepoliticoși.

Nimeni nu își dorește să fie în preajma oamenilor necinstiți. Acest lucru este sigur! Dar învățați că onestitatea trebuie să fie întotdeauna însoțită de politețe. Ce înseamnă asta?

Prietenul tău, „sincer” și nepoliticos, este întotdeauna gata să-și dea cu părerea despre orice, fără a fi fost întrebat mai întâi. Dacă nu te întreb, prietene, dacă îți plac pantofii pe care îi port, nu ai de ce să-mi spui părerea ta „sinceră”: „Păi, ce pantofi nasoli porți? La ce te gândeai când i-ai cumpărat?”

Evident că o să port lucrurile care îmi plac. Evident că sunt rănit de cuvintele tale. Evident, cuvintele tale, care sunt atât de „adevărate” și din tot sufletul tău onest, nu mă ajută cu nimic.

Dar știi ceva? Și dacă te-aș întreba dacă îți plac, ai putea să spui „nu” în multe feluri și să fii foarte politicos. Spre exemplu: „Cred că ceea ce ai purtat ieri, ți se potrivește mai bine!”

Lucrul amuzant este că, nepoliticosul cinstit, crede că cuvintele lui, oricare ar fi ele, sunt capabile să salveze omenirea. Eroare!

Comentariul lui sincer, dar negativ, despre părul prietenei tale abia ieșită din salon, nu poate decât să o rănească, mai ales dacă a făcut o schimbare majoră.

Onestitatea și prostia, nu fac casă bună împreună.

Așadar, singurul motiv pentru care ești îndreptățit să-ți pui cuvintele adevărate și dure în acțiune, este doar atunci când persoana ta este într-un pericol real. Acolo, da, îl poți scutura pe el/ea.

Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea oamenilor aleg să se distanțeze de toți cei care, cu atâta onestitate nefiltrată, îi rănesc, și nu pentru că nu au puterea de a rezista la vorbele lor dure, ci pentru că aleg să fie alături de oameni care știu să spună cele mai mari adevăruri, în cel mai frumos și elegant mod. Să nu uităm că onestitatea este un Dar, atâta timp cât este însoțită întotdeauna de bunătate și are un scop.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook