Șantajul emoțional: mai frecvent și mai real decât credem!

O femeie care plânge

Șantajul emoțional: o formă invizibilă de abuz. Ce este șantajul emoțional?

Termenul de șantaj emoțional, se referă la o formă de manipulare psihologică care are loc în contextul relațiilor personale apropiate: poate fi relația dintre o mamă și copilul ei, relația dintre soți, frați și chiar între prieteni foarte apropiați.

În aceste relații, unul dintre cei doi folosește presiunea psihologică pentru a-și atinge obiectivele, în timp ce celălalt dă înapoi în fața fricii de consecințe. Șantajul emoțional este o formă de abuz psihologic cu consecințe foarte neplăcute.

Cum funcționează?

„Șantajistul emoțional” își pune cerințele și nevoile mai presus de orice. Pentru a se asigura că obține ceea ce își dorește, el folosește presiunea psihologică, amenințându-se, direct sau indirect, că dacă nu iese cum dorește, vor fi consecințe.

Există diferite forme de șantaj emoțional. Șantajistul poate amenința că se rănește (nu neapărat fizic), că își pedepsește „victima” dacă aceasta nu răspunde solicitărilor lui, sau se poate prezenta drept martor, inducând sentimente de vinovăție și milă.

Mai sunt și cei care folosesc o formă de mită, promițând diverse schimburi pentru a-și atinge scopul.

Exemple de șantaj emoțional.

Martorii.

Gândiți-vă la o mamă care, atunci când își dorește ceva, le repetă copiilor că a făcut totul pentru ei și că și-a sacrificat toată viața pentru a-i crește corect. Sau la un tată care subliniază mereu faptul că muncește din greu pentru a nu lipsi nimic familiei. Acești oameni folosesc vinovăția și obligația ca pârghie pentru a-și atinge scopul.

Pedepsitorii.

Pedepsitorii folosesc amenințările și sancțiunile pentru a forța situațiile. Ei pot amenința că li se vor întâmpla lucruri dureroase dacă nu îi ajutăm, că vor fi nefericiți, că vor fi în pericol sau chiar că ne vor face să suferim dacă nu cedăm presiunii lor.

Mituitorii.

Pentru a extrage ceea ce vor de la “victima” șantajului lor, ei fac promisiuni și compromisuri: „Dacă faci ce vreau eu, voi continua să am grijă de tine”.

Cum se simt „victimele” șantajului emoțional?

Consecințele șantajului emoțional continuu, sunt dureroase pentru psihicul victimelor. Victimele se simt nesigure, nesemnificative și au o stimă de sine scăzută și, de fiecare dată când fac ceva pentru ele însele, se simt egoiste.

Principalele emoții pe care le inspiră șantajul emoțional sunt frica, obligația și vinovăția. Rezultatul este că “victima” se încurcă într-o pânză din care se simte neputincioasă sau incapabilă să scape.

Persoanele care cad “victime” ale șantajului emoțional, sunt de obicei persoane cu puternice sentimente altruiste dar care, în același timp, se tem și evită ruptura, furia și dezacordul.

Au o mare nevoie de a fi iubiți, acceptați și de a avea oameni în jurul lor. Ei devin astfel vulnerabili la presiunile emoționale și se retrag cu ușurință, drept urmare își pun mereu nevoile pe plan secund.

Sunt o „victimă” a șantajului emoțional?

Deși este o formă de violență și abuz psihologic, de multe ori, oamenilor le este greu să recunoască sau să admită ceea ce li se întâmplă.

Cum recunoaștem șantajiștii emoționali:

– Ei amenință că te părăsesc dacă nu faci ceea ce îți cer.
– Când le negi ceva, ei îți îngreunează viața.
– Te acuză că ești egoist, lacom, că te gândești doar la tine.

– Îți fac promisiuni pe care rareori le respectă după ce obțin ceea ce își doresc.
– Ei sugerează că li se va întâmpla ceva rău dacă nu îi ajuți.
– Tot repetă cât de mult îi dezamăgești, cât de mult nu se așteptau la asta de la tine și cât de mult îi doare comportamentul tău.

– Îți amintesc adesea cât de multe au făcut pentru tine și, prin urmare, cât de dator le ești.
– Îți spun lucruri drăguțe și te tratează bine atâta timp cât le dai ceea ce cer, dar anulează totul și devin duri și agresivi la primul tău refuz.
– Folosesc banii ca o amenințare sau ca un instrument pentru a te manipula.

Cum să te descurci cu asta.

Relațiile bazate pe mecanisme de șantaj emoțional, sunt de obicei profund înrădăcinate și rezistă puternic schimbării.

Recunoașteți forma șantajului.

Deși șantajul emoțional, mai ales atunci când se întâmplă în mod cronic, ne încurcă și ne întunecă gândirea. Este foarte important să cunoaștem motivațiile comportamentului nostru.

Simți vinovăție, frică și obligație?

Stabilește limite.

Rupe cercul vicios al șantajului, stabilind limite și ținându-te de ele. Acest lucru va transmite mesajul că ai puterea de a spune “nu” la ceva ce crezi că este nerezonabil.

Ai grijă de tine.

Ia în considerare nevoile și dorințele tale personale, fără a fi influențat de teama de amenințare. Ce ai face pentru tine dacă ai avea libertate deplină? Încearcă să te vezi prin ochii celuilalt. Cum te-ai evalua? Ce rol ai juca în această relație? Ce sfat i-ai da cuiva care este în poziția ta?

Începe cu mici modificări.

Făcând mici alegeri personale în fiecare zi și susținându-te pe tine însuți, te va ajuta, nu numai să stabilești limite, ci și să-ți amintești treptat cât de puternic și demn de dragoste și companie ești.

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook