Stabilirea unor limite clare nu înseamnă că ești răutăcios(ă), ci că te respecți…

Stabilirea unor limite clare nu înseamnă că ești răutăcios(ă), ci că te respecți...

Învață să spui „nu” și pune-te deasupra tuturor.

De câte ori ai spus “da” la ceva ce nu ai vrut să faci, pentru că pur și simplu ți-a fost frică sau jenă să spui “nu”? De câte ori ai acceptat să fii tratat(ă) cu mai puțin respect decât meriți, pentru că ți-a fost frică de confruntare? De câte ori ai pus nevoile altcuiva înaintea nevoilor tale, pentru că nu ai vrut să superi fiind sincer(ă)?

O parte importantă a iubirii de sine, a creșterii de sine și a creșterii interioare, este capacitatea de a stabili limite clare pentru oamenii din jurul nostru. Este parte integrantă a propriei noastre auto-conservări, astfel încât să ne putem asigura că energia și timpul nostru sunt investite acolo unde ne dorim și unde avem nevoie cu adevărat.

Stabilirea unor limite sănătoase este, de asemenea, cheia pentru a-ți putea exprima emoțiile, deoarece îți afectează în mod direct stima de sine, care este forța motrice din spatele acesteia. Câteva modalități de a-ți stabili limitele și de a-ți schimba viața odată pentru totdeauna – chiar dacă te numesc “o persoană rea” – sunt următoarele:

Îndepărtează din viața ta oamenii care îți “sug” energia sau te fac să te simți prost cu tine însuți;

– Spune “nu” la o cină sau la o petrecere la care pur și simplu nu vrei să mergi;
– Spune-i clar șefului tău că nu mai poți lucra ore suplimentare fără plată;

– Explică-i partenerului tău ce comportament accepți într-o relație și ce nu;
– Ia decizia să nu mai renunți întotdeauna la orice faci pentru a-i oferi un sfat prietenei tale în momentul în care te sună.

Pentru majoritatea oamenilor, ideea de a stabili limite îi poate face să se teamă să nu fie văzuți ca “persoane rele” sau “nepoliticoase”, iar această frică perpetuează acest cerc vicios în care se află – de a-și ignora propriile limite și dorințe și de a nu se pune niciodată pe ei înșiși primii.

Așa că, sunt aici să-ți spun că a spune “nu”, nu este rău și, nu, nu te face o persoană rea. A fi o persoană răutăciosă necesită o intenție menită să rănească, să umilească sau să jignească o altă persoană.

Când stabilești limite clare, intenția ta este să nu rănești pe cineva. Este doar un comportament care te ajută să devii cea mai bună versiune a ta, să trăiești o viață mai bună și să te respecți. Atâta timp cât îți cunoști intenția, poți fi sigur(ă) că faci ceea ce trebuie!

Nu ai nevoie de efort, ci de o cale!

Când stabilești limite, amintește-ți că modul în care o faci este totul. Cel mai important este să fii politicos(ă) și dulce, pentru a evita orice neînțelegeri dar, în același timp, să fii absolut și clar(ă), pentru ca cealaltă persoană să înțeleagă ce vrei să spui.

În cele din urmă, modul în care cineva răspunde la o limită pe care o stabilești spune mai multe despre el decât despre tine. În cele mai multe cazuri, oamenii îți vor înțelege dorințele și le vor respecta. Cu toate acestea, dacă cineva încearcă să facă lucrurile să pară dificile, știi că aceasta este doar o reflectare a lumii sale interioare și nu o reflectare a ta.

Amintește-ți că trăiești o dată, iar viața ta este doar a ta! Îți datorezi ție să o trăiești în cel mai bun mod. Oferă-ți respectul pe care îl meriți. Nu este rău, este doar iubire de sine în acțiune!

Abonează-te pe:
Chris Oliver Google News Chris Oliver Facebook